Parlamentul PSD-ist a respins desfiintarea Sectiei Speciale. Ciordache, fericit: „Cine doreste desfiintarea sectiei doreste o subordonare a justitiei”

politica

Camera Deputatilor a respins, marti, propunerea legislativa pentru desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

S-au inregistrat 167 voturi pentru respingere, 97 impotriva si 25 abtineri.

Propunerea legislativa, initiata de 41 de parlamentari de la USR si de deputatul neafiliat Ana Birchall, are ca obiect de reglementare desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, avandu-se in vedere, potrivit expunerii de motive, „toate luarile critice de pozitie exprimate de magistrati, de institutiile europene, de organisme prestigioase cu rol consultativ in domeniile dreptului constitutional si anticoruptiei, Comisia de la Venetia si GRECO, precum si numeroasele masuri luate de sectie in scurta sa perioada de existenta”.

La dezbateri, deputatul USR Stelian Ion a solicitat adoptarea proiectului. „Aceasta sectie ar fi trebuit demult desfiintata (…) Cine nu voteaza proiectul consider ca vrea sa distruga si sa controleze justitia”, a afirmat Stelian Ion, unul dintre initiatorii proiectului.

De asemenea, Ana Birchall a facut un apel la adoptarea proiectului. „Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie este vazuta ca fiind cooperativa ‘Nufarul’ de curatire a magistratilor care nu fac cinste acestei functii”, a spus Birchall, citata de Agerpres.

In replica, deputatul PSD Florin Iordache a sustinut ca cine doreste desfiintarea sectiei vrea subordonarea justitiei.

„In decizia CCR din 2018 s-a spus ca infiintarea sectiei constituie o garantie legala a principiul independentei magistratului. Practic, cine doreste desfiintarea sectiei doreste o subordonare a justitiei. (…) Vreti sa ne intoarcem in perioada in care Portocala si altii de la Ploiesti faceau anchete cum voiau? O rog pe doamna procuror general Scutea sa dea tot concursul pentru o eficienta si buna functionare a sectiei. O adevarata independenta a justitiei este data prin buna functionare a acestei sectii”, a spus Iordache.

Camera Deputatilor este for decizional.

Mai mult despre: ,

Comentarii: