Parlamentul refuza de peste 3 ani sa puna in aplicare o decizie CCR, insa Dragnea si Tariceanu ii cer lui Iohannis sa execute de indata ordinul CCR

politica

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, ca CCR a procedat corect sesizand Comisia de la Venetia. El a criticat vehement ”atacurile inimaginabile” la adresa Curtii Constitutionale si a subliniat ca deciziile acesteia sunt obligatorii pentru toti. Intrebat insa de ce unele decizii ale CCR, cum ar fi aceea privind OUG 55 prin care s-a permis migratia primarilor, nu au fost respectate de Parlament, Dragnea a replicat ca daca unul trece pe rosu nu e motiv sa treaca si altul.

”Atacurile inimaginabile din ultima perioada dincolo de Constitutie, dincolo de lege ale unor asa-zisi lideri politici, ale unor oameni politici, Ciolos – nu stiu unde sa-l incadrez pe Ciolos -, care pun problema ca o decizie a CCR sa nu fie respectata este ceva inadmisibil. Pilonul fundamental al statului de drept este CCR. Daca ei vor ca si CCR sa actioneze doar la comenzile lor… Primesc comanda: nu judecati acuma, mai asteptati, va spun eu cand sa judecati. Sunt presati, au fost mereu presati – judecati intr-un fel, dati cealalta decizie. Cand ia o decizie care nu le convine, nu face parte din planul lor, incep sa-i atace, arunca pe piata tot felul de minciuni, pentru ca vor sa decredibilizeze si aceasta institutie”, a declarat Liviu Dragnea, citat de news.ro.

Liderul PSD a spus ca i se pare un demers firesc cel facut de CCR.

Intrebat daca are incredere in Comisia de la Venetia acum, pentru ca PSD a tot evitat sa ii ceara punctul de vedere pe legile justitiei, Liviu Dragnea a raspuns: ”Dar nu e vorba de evitat, domnisoara. Cerem punct de vedere atunci cand se impune. In conditiile in care Curtea Constitutionala a Romaniei, care nu este nici vreo filiala a vreunei institutii europene, nici in subordinea vreunei institutii europene, este Curtea Constitutionala a acestui stat roman suveran. Cand aceasta Curte Constitutionala, in care unii dau cu pietre acum, a analizat constitutionalitatea unor legi si a spus negru pe alb ca au avut in vedere si principiile Comisiei de la Venetia, pentru ce mai era nevoie sa sesizam asta? Chiar ne facem ca nu intelegem ca toate aceste gaselnite sunt menite doar sa intarzie punerea in aplicare a acestor legi care ii sperie pe multi? Pentru ca despre asta este vorba”.

Chestionat in continuare cum vede atunci faptul ca de peste 2 ani nu a fost respectata decizia CCR privind OUG 55 prin care s-a permis migratia primarilor, Dragnea a replicat: ”Eu va inteleg chinuiala, dar sincer nu mai vreau sa abordez discutia asta. Pana la urma, orice om din Romania, inclusiv presedintele Romaniei, trebuie sa respecte deciziile CCR”.

La insistentele jurnalistilor de ce atunci nu a fost repectata decizia privind OUG 55, Liviu Dragnea a declarat: ”Daca colega dvs. trece pe rosu, asta e motiv ca si dvs. sa treceti pe rosu?”.

Curtea Constitutionala (CC) a decis, in decembrie 2014, ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului 55/2014 privind migratia alesilor locali este neconstitutionala, fiind admisa astfel sesizarea parlamentarilor PNL. Parlamentul va trebui sa reglementeze, printr-o lege de respingere, masurile cu privire la efectele juridice produse in perioada in care OUG 55/2014 a fost aplicabila, respectiv ce se va intampla cu mandatele alesilor locali care au migrat la alte partide.

„Parlamentul va trebui sa reglementeze, printr-o lege de respingere, masurile cu privire la efectele juridice produse in perioada in care OUG 55/2014 a fost aplicabila, pentru a le pune in acord cu decizia CC”, afirmau atunci judecatorii CCR. Nu s-a intamplat nimic.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Mai mult despre: , ,

Comentarii: