Parlamentul Rusiei a aprobat utilizarea fortelor ARMATE in Siria

externe

Consiliul Federatiei (camera superioara a parlamentului federal rus) a autorizat miercuri utilizarea fortelor armate ruse in afara granitelor tarii, ca urmare a unei solicitari in acest sens a presedintelui Vladimir Putin, transmit agentiile de presa TASS si RIA Novosti.

Senatorii rusi au votat propunerea presedintelui Putin in unanimitate in cadrul unor dezbateri care au avut loc cu usile inchise.

Seful administratiei prezidentiale ruse, Serghei Ivanov, a precizat ca acest vot este legat de Siria, subliniind ca liderul de la Damasc Bashar al-Assad i-a solicitat presedintelui rus Vladimir Putin ajutor militar. Reprezentantul de la Kremlin a tinut totodata sa precizeze ca fortele militare ruse vor fi implicate doar in operatiuni aeriene, excluzand utilizarea lor in operatiuni terestre. Moscova va actiona conform ‘normelor de drept international’, a dat asigurari Serghei Ivanov.

In urma votului din Senatul rus, ministrul adjunct de externe Mihail Bogdanov a anuntat ca Rusia ii va informa in cursul zilei pe partenerii sai despre participarea fortelor ruse in operatiunile din Siria.

RIA Novosti aminteste ca ultima data cand Vladimir Putin s-a adresat Consiliului Federatiei cu o astfel de solicitare a fost in martie 2014, cand a cerut autorizarea utilizarii armatei ruse pe teritoriul Ucrainei, in Crimeea, regiune anexata ulterior la teritoriul Rusiei.

De amintit ca deciziile privind problema utilizarii fortelor armatei ruse in afara teritoriului Rusiei revin Consiliului Federatiei in conformitate cu prevederile Constitutiei ruse. Consiliul Federatiei examineaza o astfel de problema numai la cererea presedintelui tarii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: