Parlamentul RUSINII: Borbely scapa de urmarirea penala

politica

Camera Deputatilor a respins miercuri cererea de incuviintare a inceperii urmaririi penale a deputatului UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului si Padurilor, cu 154 voturi impotriva si 125 voturi pentru.

Deputatul UDMR Laszlo Borbely a tinut un discurs inainte de inceperea votului din Camera Deputatilor privind incuviintarea cererii Directiei Nationale Anticoruptie pe numele acestuia. Fostul ministru al Mediului este acuzat de procurori ca in 2011 ar fi primit foloase necuvenite din partea unui om de afaceri, constand in renovarea si utilarea apartamentului ministrului, in valoare de peste 80 mii de lei.

Borbley a afirmat ca activitatea procurorilor este „un abuz”, si ca cererea DNA se bazeaza pe un denunt neverificat.

„Sunt un veteran al Parlamentului, de 21 de ani sunt parlamentar. Am tinut multe discursuri de la acest microfon, azi o sa am un discurs mai atipic. Stiu ca e tarziu, aveti  putintica rabdare, sper ca va voi trezi interesul. Nu ne-a deranjat in timpul comunismului atat de mult ca primeam mancarea pe tichete, ci lipsa de libertate. Si ne-am castigat portia de libertate in 89 (..)

Era un slogan (..) nu va fie frica, eu cred ca si azi aceste deziderate sunt valabile. De aceea suntem trimisi in Parlament, sa ne spunem deschis parerile, punctele de vedere, nimeni nu ne poate lua acest drept. Fiecare institutie poate sa greseasca, e formata din oameni, si fiecare insitutie are responsabilitate. Referitor la imunitate, in 25 de tari e o imunitate mai puternica pentru parlamentari decat in Romania. Dar exista o prevedere in Constitutia in care se poate opri un abuz al institutiilor.

In 2012, cand s-a propus urmarirea penala fata de mine, mi-am dat imediat demisia din Guvern. Acesta a fost un gest politic (..) Din analiza dosarului, Camera Deputatilor a apreciat ca nu sunt intrunite actele constituitive ale inceperii urmaririi penale si n-a incuviintat cereea. In ianuarie 2014, am primit oficial comunicarea neinceperii urmaririi penale. De un an si jumate nu au aparut elemente noi in dosar. In ianuarie 2015, am aflat din presa ca se redeschide acest dosar, iar cererea a fost judecata in lipsa mea in ICCJ.

Avocatul Poporului, in urma sesizarii mele, a inaintat la CCR o adresa prin care considera necunostitutionala prevederea care spune ca in camera preliminara la ICCJ se discuta fara prezenta celor vizati in proces.

Nu exista decat un autodenunt care ar fi dat 50.000 de euro unei persoane necunoscute la o benzinarie care, conform declaratiei, trebuia sa ajunga  la mine pentru a facilita niste contracte. Acest autodenunt a fost facut la mai bine de 3 ani de la presupusul eveniment. Nu are nicio legatura cu dosarul din 2012. Autodenuntul a fost depus in 29 decembrie 2014, iar in 5 ianuarie 2015, DNA Oradea, fara o minima verificare a denuntului, a trimis la ICCJ ordonanta de cerere a inceperii urmaririi penale. Nu exista nicio dovada ca s-ar fi facut vreo cercetare preliminara elementara pentru a avea unele indicii de intentie a unor infractiuni. E un abuz clar al unor procurori. Cred ca trebuie sa luam in considerare ce prevede Constitutia pentru a nu se face asemenea abuzuri”, a declarat liderul UDMR, citat de B1.

Acesta a facut trimitere la declaratia sefei DNA conform careia nu se fac dosare bazate pe denunturi neverificate, afirmand ca „abuzul este evident in aceasta situatie”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: