Parlamentul Ungariei a ratificat aderarea Finlandei la NATO, candidatura Suediei mai asteapta

externe

viktor orban

Parlamentul Ungariei a aprobat, luni, proiectul de lege care permite aderarea Finlandei la NATO odata ce cererea sa a fost ratificata de toti cei 30 de membri ai aliantei, punand capat lunilor de tergiversari ale partidului de guvernamant Fidesz in aceasta chestiune, potrivit Reuters.

Finlanda si Suedia au cerut anul trecut sa se alature aliantei militare transatlantice, ca raspuns la invazia Ucrainei de catre Rusia. Dar procesul a fost oprit de Turcia si Ungaria.

Proiectul de lege privind aderarea Finlandei la NATO a fost adoptat cu 182 de voturi pentru si sase voturi impotriva, dupa ce Fidesz a declarat saptamana trecuta ca va sprijini motiunea. Votul pentru aderarea Suediei nu a fost inca programat.

Presedintele turc Tayyip Erdogan a declarat saptamana trecuta ca si parlamentul Turciei va incepe sa ratifice aderarea Finlandei. Dar a renuntat si la aprobarea ofertei Suediei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca a cerut Turciei si Ungariei sa ratifice ambele cereri.

Consilierul premierului Viktor Orban a declarat duminica pe Twitter ca guvernul sprijina aderarea Suediei la NATO si „acum este la latitudinea parlamentului sa ia o decizie”.

„Unii parlamentari sunt ingrijorati din cauza faptului ca oficialii guvernamentali suedezi au un obicei de a pune la indoiala constant starea democratiei maghiare, insultandu-ne astfel alegatorii, parlamentarii si tara in ansamblu”, a scris pe Twitter Balazs Orban, care nu este ruda cu premierul.

Parlamentarii Fidesz actioneaza de obicei in conformitate cu politicile guvernului lui Orban, care il conduce cu o mana de fier.

Ungaria este in prezent in discutii cu Comisia Europeana, care a oprit platile unor fonduri vitale pentru Budapesta, din cauza coruptiei si a ingrijorarilor cu privire la erodarea drepturilor democratice de catre guvern. Orban neaga acuzatiile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: