politica

Parodie luata in serios. IICCMER solicita interzicerea unei „petreceri cu tema comunista”: „Publicul tanar nu a inteles adevarata fata a comunismului”

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a transmis luni un comunicat de presa in care solicita ca o asociatie de tineri sa isi anuleze o petrecere „cu tema comunista”. Desi petrecerea parodiaza propaganda comunista, IICCMER sustine ca „organizarea evenimentului in forma anuntata public este un afront la adresa victimelor regimului comunist si denota un act de crasa ignoranta asupra adevarului istoric cu privire la acea perioada”.

Petrecerea este organizata de Asociatia Jnepenii, care se ocupa cu „educatia ecologica a tinerilor si oferirea unor oportunitati de petrecere a timpului liber prin implicarea lor in activitati sportiv-cultural-ecologice”.

Comunicatul IICCMER:

Solicitam, in semn de respect fata de victimele regimului comunist, anularea unei petreceri cu tema comunista, fie aceasta chiar presupus parodica.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc isi manifesta indignarea fata de organizarea unei petreceri care isi propune sa recreeze atmosfera perioadei comuniste si solicita anularea formatului actual al acestui eveniment.

Consideram ca organizarea evenimentului in forma anuntata public este un afront la adresa victimelor regimului comunist si denota un act de crasa ignoranta asupra adevarului istoric cu privire la acea perioada.

Evenimentul este organizat de Asociatia Jnepenii (constituita de un grup de tineri cu preocupari civice) iar in descrierea acestuia sunt folosite sintagme precum ,,discursul tovarasului’’, ,,petrecere comunista’’, ,,unitate muncitoreasca’’, ,,conducatori de partid’’, ,,fabrici si uzine’’, ,,personalitati marcante ale epocii de aur’’.

Folosirea in derizoriu a unor astfel de sintagme reprezinta inca un exemplu ca publicul tanar nu a inteles adevarata fata a comunismului.

Perioada regimului comunist a insemnat cruzime, brutalitate si sute de mii de vieti pierdute sau schilodite. Nu mai departe de acum doua saptamani, IICCMER a publicat un comunicat de presa in care prezenta statistici despre victimele regimului comunist din Caminele-spital pentru copii, unde se estimeaza ca si-au pierdut viata peste 15.000 de suflete. Atrocitatile din inchisorile comuniste, vietile pierdute de cei care au vrut sa iasa de sub jugul comunist sau de cei care au contestat, prin acte de curaj, regimul comunist – nu pot fi dispretuite printr-o petrecere organizata pe baza simbolica a universului concentrationar comunist.

Cat despre sintagmele ,,unitate muncitoreasca’’ sau ,,fabrici si uzine’’, ii invitam si pe organizatorii acestei actiuni sa participe la evenimentul organizat de Institut, ,,Revolta muncitorilor brasoveni din 1987. Dupa 35 de ani’’, in cadrul careia va fi proiectat filmul „Brasov 1987. Doi ani prea devreme” – un documentar cutremurator, care evidentiaza una dintre cele mai emotionante forme de demnitate colectiva din istoria Romaniei.

,,Colegii mei au luat legatura cu organizatorii acestui eveniment. Ne-am oferit sa le punem la dispozitie materiale rezultate din investigatiile IICCMER, pentru a intelege mai bine ce s-a petrecut in perioada regimului comunist si de ce astfel de actiuni, precum cea pe care au anuntat-o public, nu isi gasesc in niciun fel justificarea, intr-o tara care si-a castigat democratia prin varsare de sange, intr-o tara in care regimul comunist a distrus sute de mii de vieti. Desi initial au spus ca se gandesc sa anuleze sau sa schimbe conceptul evenimentului, ulterior s-au razgandit, nu au acceptat sa le trimitem materiale cu rol educational si au specificat doar ca este un eveniment-pamflet. Nu imi explic de ce un grup de oameni tineri, cu studii si preocupari civice, care se bucura pe deplin de libertate si democratie, gaseste ca e amuzant sa organizeze o astfel de actiune cu tema comunista. In orice caz, aceasta situatie reprezinta inca o confirmare a faptului ca trebuie sa continuam sa ne adaptam cu precadere comunicarea catre publicul tanar, caruia nu i-a fost explicat suficient caracterul represiv al acelei perioade. Le solicitam organizatorilor sa isi reconsidere pozitia si sa anuleze formatul anuntat public pentru respectiva actiune recreativa” – a declarat Prof. univ. dr. Daniel Sandru – Presedintele executiv IICCMER.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Auzit-ati de-un Vilcean care musca din dusman?

Pentru ca se plictisesc teribil prin Parlament, tot scotand bilute din nas sau accesand de…

3 ore ago

Cum arata Vovciank, un alt oras pe care Rusia vrea sa-l „elibereze”. Peste 14.000 de oameni au fost stramutati din casele lor

Imagini teribile cu cartierele din orasul Vovciank, atacat puternic de Rusia. Numeroase blocuri de locuinte…

47 de minute ago

Turbulente grave pe un zbor Londra-Singapore: un mort si 30 de raniti. Victimele nu purtau centura de singuranta

O persoana a murit si alte peste 30 au fost ranite intr-un zbor Singapore Airlines…

2 ore ago

Judecatoarea lui Pascu se transfera de la Mangalia la Constanta. CSM i-a aprobat solicitarea

Judecatoarea Ioana Ancuta Popoviciu, cea care gestiona dosarul accidentului de la 2 Mai, de care…

2 ore ago

In ce consta „sanctiunea maxima” pentru deputatul Vilceanu, dupa ce l-a batut pe deputatul Roman: Salariu mai mic cu 50% si reducerea timpului de vorbire in Parlament

Comisia juridica din Camera Deputatilor a aprobat, marti, la solicitarea Biroului Permanent, o sanctiune maxima…

2 ore ago