Partidele primesc si mai multi bani de la bugetul statului, inca 5 milioane de euro in plus. Mai multe organizatii protesteaza: „PSD si PNL au dat in primele sase luni ale anului 75% din bani pentru presa si propaganda”

politica

Patru ONG-uri active in spatiul public au dat publicitatii vineri un protest in legatura cu intentia Guvernului Ciuca de a suplimenta sumele alocate partidelor de la bugetul statului. Astfel, „bugetul din acest ar fi cel mai mare din istoria finantarii partidelor din bani publici, in conditiile in care nici macar nu este an electoral”.

Partidele ar urma sa primeasca inca 24,4 milioane de lei in plus, grosul urmand sa ajunga la PSD si PNL, cele mai mari partide din Parlament.

„Organizatiile semnatare isi exprima ingrijorarea cu privire la marirea sumelor alocate pentru subventii, prin rectificare bugetara si critica suplimentarea constanta nejustificata a acestor fonduri. La solicitarea Autoritatii Electorale Permanente, partidele politice ar urma sa mai primeasca 24,4 de milioane de lei, in plus fata de fata de bugetul deja aprobat de 234 de milioane de lei. Bugetul din acest ar fi cel mai mare din istoria finantarii partidelor din bani publici, in conditiile in care nici macar nu este an electoral.

Reamintim ca anul trecut Guvernul Citu a marit subventiile tot prin rectificare, pe ascuns, cu 90 de milioane de lei. Alocarile suplimentare sunt absurde in contextul in care partidele politice reusesc sa cheltuie doar vreo jumatate din banii pe care ii primesc, iar peste jumatate din ce cheltuie efectiv este pentru publicitate si pentru a se promova in presa, in conditii de transparenta foarte redusa.

Datele recente publicate de EFOR arata ca subventiile sunt sursa principala de finantare a partidelor politice, reprezentand chiar si peste 90% din venituri, iar in 2022 cheltuielile pentru propaganda au crescut semnificativ comparativ cu anul anterior. PSD si PNL au dat in primele sase luni ale anului 75% din bani pentru presa si propaganda. Reamintim ca PSD refuza sa furnizeze informatii legate de contractele incheiate, in ciuda unei decizii ale instantei care stabileste ca acestea sunt informatii publice; doar USR publica contractele la nivel national. Contractele incheiate nu sunt controlate de catre AEP.

Aceste suplimentari vin in contextul in care atat rapoartele nationale de monitorizare, cat si organizatiile internationale, au atras atentia permanent asupra dezechilibrelor cauzate de subventii si folosirea lor pentru cumpararea de publicitate.

Astfel, Raportul privind Statul de Drept al Comisiei Europene din 2022 spune ca: ‘Nu exista suficienta transparenta cu privire la difuzarea continutului platit de partidele politice in afara campaniilor electorale, iar accesul la informatie al jurnalistilor ramane deficitar’. De asemenea, raportul Biroului OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR) din 2019 subliniaza potentialul negativ al acestor fonduri, pentru ca ele dezechilibreaza balanta politica si participarea in procesul electoral. In plus, Consiliul Fiscal a criticat proiectul de rectificare si a subliniat ca ‘este nevoie de o utilizare cat mai chibzuita a banului public, de o restructurare a aparatului administrativ, de cresterea eficientei cheltuielilor bugetare’.

Solicitam Guvernului si partidelor politice sa retraga astfel de initiative si sa opreasca cresterile constante ale bugetelor pentru subventii. De asemenea, solicitam Presedintelui Autoritatii Electorale Permanente sa nu mai solicite astfel de propuneri de suplimentare, deoarece aceste fonduri nu sunt justificate si afecteaza independenta si transparenta media, precum si echilibrul politic”, se afirma intr-o petitie postata pe internet.

Semnatarii sunt Expert Forum, Asociatia Rise OUT, Mircea Kivu (sociolog), CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publica si Centrul pentru Inovare Publica.

Jurnalistul Cristian Andrei (Europa Libera), care a publicat numeroase investigatii despre sumele uriase cheltuite de PSD si PNL, din bani publici, pentru propaganda la televiziuni si pe site-uri de stiri, a anuntat recent ca romanii vor avea mari „suprize” cand vor iesi la iveala sumele livrate de PSD. PSD a refuzat cu cerbicie sa faca publice aceste sume, desi sunt bani publici.

„Bali, Maldive, Elvetia. Oamenii se mira, pe buna dreptate, cum sefii de partide se distreaza cu banii publici primiti de la buget. Politicienii au decis sa-si dea munti de bani dupa bunul plac si la fel sa ii foloseasca.

Dar cum pompeaza sefii de partide bani publici pentru a-si cosmetiza imaginea, nu e nimeni deranjat? Sa fie laudati, sa primeasca intrebari frumoase? Zeci de milioane de lei in ultimul an, zeci de milioane de euro in ultimii ani?

Draghici se distra cu familia in vacante exotice. Ciolacu si PSD cumpara tacerea presei cu contracte grase si incalca legea cand vine vorba sa spuna cui a dat banii.

Sa vedeti cand o sa iasa contractele PSD ce surprize veti avea. Ce site-uri afiliate unor televiziuni au incasat bani frumosi (enorm de multi) de la PSD, dar nu v-au spus vreodata. Si cum banii platiti site-urilor s-au reflectat si in prestatiile de la tv, ca nu suntem naivi sa credem ca banii dati site-urilor nu au influentat si ce a fost la tv.

De aia tine Ciolacu ascunse contractele, ca ar fi mare deranj sa vedeti cati bani plateste pentru a-si cosmetiza imaginea. Nimeni din PSD nu stie unde se duc banii, totul e controlat de cativa oameni”, a anuntat Andrei pe Facebook.

Citeste si: Victorie contra PSD in instanta: Ciolacu trebuie sa prezinte contractele cu Antena 3, RTV si cu restul presei. „PSD a spus in instanta ca nu ar trebui sa fie subiect al legii privind informatiile de interes public”

PSD a pierdut la Tribunalul Bucuresti procesul cu Centrul pentru Inovare Publica dupa ce a refuzat sa faca publice contractele incheiate pe bani publici cu televiziuni si cu site-uri de propaganda.

Ciolacu si ceilalti lideri ai PSD au refuzat cu cerbicie sa prezinte sumele pe care PSD le-a livrat televiziunilor si presei in general. Ciolacu a sustinut ca e vorba despre „confidentialitatea” contractelor, desi sumele reprezinta bani publici, bani primiti de PSD de la stat.

Europa Libera a dezvaluit ca peste 300 de milioane de lei au plecat, in ultimii trei ani, din conturile partidelor pentru promovarea in presa si propaganda.  Suma cheltuita de PSD in 2021 se apropie de 40 de milioane de lei (8 milioane de euro), iar in primele trei luni din 2022, suma se ridica la 12,5 milioane de lei (2,5 milioane euro). Doar in luna martie, social-democratii au platit 4,4 milioane de lei.

Citeste si: „PSD, respecta legea, ai pierdut procesul!”. Lupta unui jurnalist pentru a scoate la iveala contractele PSD cu trusturile TV: „Ciolacu a secretizat toate contractele semnate in perioada sa in fruntea PSD”

Pesedistii, spre deosebire de PNL si USR, au refuzat constant sa ofere orice informatii despre beneficiarii contractelor.

„Partidele au ceva de ascuns. Doar la televizor spun ca nu au nimic de ascuns. L-am auzit pe Marcel Ciolacu, presedintele PSD, ca nu are nimic de ascuns. In scris, catre instanta, a spus exact contrariul, ca partidul nu ar trebui sa fie subiect al legii privind informatiile de interes public, iar datele din contracte sunt confidentiale”, a declarat Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publica, pentru Europa Libera.

„Isi folosesc forta pe care le-o dau banii publici. Toate aceste lucruri subrezesc sanatatea democratiei, pun un mare semn de intrebare asupra surselor de informare pe care ar trebui sa le consideram legitime. Daca incepem sa ne gandim ca informatiile sunt influentate de partide, fara ca noi sa stim, lucrurile stau mai prost pentru sanatatea democratiei in Romania”, sustine Voicu.

ONG-ul a dat in judecata partidele care nu au furnizat informatiile solicitate: sursele de finantare si bugetul, bilantul contabil, lista achizitiilor de bunuri si servicii cu numele furnizorului, data achizitiei si suma platita. Singurul partid care a oferit datele, fara proces, a fost USR.

PSD a fost reprezentat in proces de firma lui Victor Mocanu, fost agent guvernamental al Romaniei la CEDO in perioada cand Liviu Dragnea conducea in Kiseleff si influenta numirile de la Palatul Victoria.

„Informatiile intra in categoria informatiilor de interes public, fiind vorba de date ce reies din activitatea unei entitati finantate din bani publici, iar informatiile solicitate sunt de interes public si trebuie puse la dispozitia publicului”, se arata in motivarea Tribunalului Bucuresti.

Judecatorii subliniaza ca un partid politic nu poate decide de la sine putere ce informatii sunt de interes public, ci sa respecte integral legea 544/2001.

Nu este primul proces pierdut de PSD. Centrul pentru Investigatii Media, condus de Ovidiu Vanghele, a castigat definitiv un proces cu PSD, dar partidul nu a oferit vreodata informatiile solicitate despre mitingul din vara lui 2018. In prezent, exista un nou proces, de executare a sentintei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: