Pas important pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Iohannis si Ciuca trimit felicitari

externe

Republica Moldova si Georgia au primit luni din partea comisarului european pentru extindere Oliver Varhelyi chestionarul privind cererea de aderare la Uniunea Europeana, un moment important la inceputul unui lung proces de aderare.

Documentul este ”primul pas al dumneavoastra pe drumul european”, i-a spus comisarul european ministrului georgian de externe Ilia Darciasvili, la o reuniune la Luxemburg cu ministrii europeni de externe.

Acest chestionar serveste ca baza pentru negocierile de aderare. Dupa invazia Rusiei in Ucraina, aceasta din urma si de asemenea Republica Moldova si Georgia au cerut sa devina membre ale UE, aderare care insa implica un proces laborios si indelungat, potrivit Agerpres.

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis saptamana trecuta chestionarul Ucrainei, in timpul vizitei efectuate la Kiev.

Comisarul pentru vecinatate si extindere Oliver Varhelyi i-a inmanat luni vicepremierului, ministrului afacerilor externe si integrarii europene Nicu Popescu chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova, relateaza MOLDPRES.

Raspunsurile care vor fi oferite intrebarilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situatiei de moment din Republica Moldova, aratand nivelul de pregatire pentru aderarea la Uniunea Europeana si, in acelasi timp, vor evidentia domeniile unde sunt necesare eforturi suplimentare, precizeaza Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene.

„Tara noastra isi accelereaza parcursul european. Am reiterat ca suntem parte a Europei nu doar geografic, dar si prin identitatea pe care o purtam, valorile pe care le impartasim, prin limba romana, limba oficiala a UE pe care o vorbim si prin istoria comuna pe care o avem”, a spus vicepremierul Nicu Popescu.

Seful diplomatiei Republicii Moldova a accentuat ca din momentul receptionarii chestionarului urmeaza o perioada de munca intensa, mentionand ca institutiile statului sunt pregatite pentru a furniza informatiile necesare in cel mai scurt timp, dar ca si societatea civila va fi implicata in procesul de completare a chestionarului, avand in vedere faptul ca aderarea la Uniunea Europeana reprezinta un proiect de tara care vizeaza viitorul fiecarui cetatean.

„O data in plus dorim sa demonstram ca suntem o tara in care democratia functioneaza, reformele sunt posibile, procesele de transformare dau rezultate iar viitorul nostru european este ireversibil”, a adaugat ministrul Nicu Popescu.

Felicitari de la Bucuresti

Acest pas a fost salutat de liderii de la Bucuresti.

„Inmanarea de catre Comisia Europeana a chestionarului de aderare este o etapa importanta a drumului european al Republicii Moldova, iar Romania ii este alaturi si ii ofera tot sprijinul sau”, a scris seful statului, luni, pe Twitter.

Tot pe Twitter a comunicat si premierul Nicolae Ciuca.

„Salut noul pas al Republicii Moldova pe calea europeana. Guvernul Romaniei este pregatit sa ofere sprijin in formularea raspunsului la chestionarul Comisiei Europene. Vrem sa vedem Republica Moldova in Uniunea Europeana”, a scris seful PNL.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: