Pas mare pentru recuperarea banilor furati de Voiculescu. La initiativa lui Stelian Ion, Guvernul a aprobat in sfarsit Strategia de recuperare a creantelor provenite din infractiuni

politica

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a anuntat joi ca Guvernul a aprobat in sfarsit Strategia de recuperare a creantelor provenite din infractiuni. Astfel, autoritatile vor putea sa mearga si dupa banii ascunsi in strainatate, inclusiv in off-shore-uri. Mogulul Dan Voiculescu este inca dator statului cu 51 de milioane de euro.

„Guvernul a aprobat Strategia de recuperare a creantelor provenite din infractiuni. Este un pas esential in combaterea infractiunilor si recuperarea de prejudicii.

Principalele schimbari preconizate prin strategie:

– identificarea activelor in jurisdictii straine – inclusiv off-shore prin intermediul ANABI.

– registrele publice relevante pentru luarea masurilor asiguratorii (ex: registrul conturilor bancare).

– realizarea investigatiilor financiare de catre specialisti, fapt ce implica o consolidare a structurilor cu aceasta misiune din cadrul unitatilor de parchet si unitatilor de politie judiciara.

– abordarea integrata de tip task force care sa asigure alocarea de resurse adecvate in termen scurt pentru identificarea, preluarea, expertizarea, evaluarea, administrarea sau dupa caz valorificarea anticipata a bunurilor sechestrate”, a anuntat Stelian Ion pe Facebook.

Citeste si: Hotia lui Dan Voiculescu, evidentiata de Ana Birchall. Ar trebui 28.393 de ani ca statul sa recupereze ce a furat Felix daca nu se schimba legile

In luna ianuarie a fost lansata o petitie online prin care se solicita recuperarea grabnica a celor 51 de milioane de euro pe care Dan Voiculescu ii datoreaza in continuare statului roman.

„Noi, semnatarii acestei petitii, va solicitam sa eficientizati sistemul de recuperare a banilor proveniti din infractiuni. Sunt sute de milioane de euro nerecuperate din decizii definitive ale instantelor. Solicitam sa fie infiintat un singur serviciu de recuperare a banilor, in subordinea Ministerului Justitiei, nu a Fiscului.

Din cauza lipsei unei strategii privind recuperarea prejudiciilor, bunurile condamnatilor nu sunt valorificate la timp sau nu ajung sa fie niciodata vandute. Fiecare institutie implicata in procesul de recuperare a banilor da vina pe cealalta.

In prezent, de recuperare se ocupa doua autoritati: Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), dupa ce procurorii pun sechestre pe averi, iar judecatorii dau condamnari definitive.

In forma actuala, condamnatii merg la inchisoare, dar raman cu milioanele de euro in conturi.

Doar in anul 2018 suma confiscata prin decizii judecatoresti a fost de peste 400 de milioane de euro. Cu acesti bani s-ar fi putut construi 16 spitale. Dar ei au ramas in buzunarele infractorilor.

Peste 30.000 de membri Declic le-au cerut, in 2019, candidatilor la presedintie sa isi asume ca vor face o prioritate din problema recuperarii prejudiciilor.

Presedintele Klaus Iohannis si-a asumat, in campania electorala, ca recuperarea prejudiciilor va fi o prioritate in noul sau mandat, dar pana acum nu a intreprins niciun demers in acest sens.

In acest moment, institutiile statului fac ping-pong cu hotararile judecatoresti de confiscare. O institutie constata, alta trebuie sa evalueze si sa puna in executare. Si asa, zeci de miliarde de euro raman in buzunarele condamnatilor de lux, in timp ce mii de copii inca merg la scoli cu toalete in curte.

Un exemplu scandalos este cazul lui Dan Voiculescu. A fost eliberat dupa confiscarea a doar 9 milioane de euro din cele 60. Ca sa recupereze restul banilor, ANAF ii opreste lunar 700 de lei din pensie.

Doar daca ne adunam in numar suficient de mare putem aduce subiectul recuperarii prejudiciurilor in actualitate?”, arata semnatarii petitiei.

Astfel, statul ar urma sa-si recupereze banii de la Voiculescu in 28.393 de ani.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: