Pas mare spre regenerarea membrelor umane. Cercetatorii au dezvoltat cu succes roboti realizati din celule umane pentru „repararea” ranilor

life

Oamenii de stiinta au dezvoltat roboti minusculi, realizati din celule umane, care sunt capabili sa repare tesutul neuronal deteriorat. „Antrobotii” au fost realizati cu ajutorul celulelor traheale umane si ar putea, in viitor, sa fie utilizati in medicina personalizata.

Cercetarea „arata calea catre o ‘inginerie’ care controleaza sintetic o serie de procese de dezvoltare”, spune Alex Hughes, bioinginer la Universitatea din Pennsylvania din Philadelphia.

Biologul Michael Levin de la Universitatea Tufts din Medford, Massachusetts, si colegii sai au dezvoltat anterior roboti minusculi folosind aglomerari de celule embrionare de broasca. Insa aplicatiile medicale ale acestor „xenoboti” au fost limitate, deoarece nu proveneau din celule umane si pentru ca trebuiau sa fie aranjati manual in forma dorita.

Cercetatorii au dezvoltat acum antroboti care se asambleaza singuri si investigheaza potentialul terapeutic folosind tesut uman cultivat in laborator. Acestia si-au publicat concluziile in Advanced Science, scrie nature.com.

Pentru a testa potentialul terapeutic al antrobotilor, Levin si colegii sai au plasat mai multi intr-un mic vas. Acolo, antrobotii au fuzionat impreuna pentru a forma un „superbot”, pe care cercetatorii l-au plasat pe un strat de tesut neuronal care fusese zgariat. In trei zile, „rana” se vindecase complet sub superbot. Acest lucru a fost surprinzator, spune co-autorul studiului, Gizem Gumuskaya, biolog la Tufts, deoarece celulele antropoide au fost capabile sa indeplineasca aceasta functie de reparare fara a necesita vreo modificare genetica. „Nu este evident ca vei obtine un astfel de raspuns”, spune ea.

Mergand mai departe, Levin, Gumuskaya si colegii lor cred ca antrobotii realizati din tesutul unei persoane ar putea fi folositi pentru a curata arterele, pentru a sparge mucusul sau pentru a administra medicamente, cu sau fara inginerie genetica. Prin combinarea mai multor tipuri de celule si explorarea altor stimuli, ar putea fi posibila, de asemenea, dezvoltarea de bioboti – roboti realizati din material biologic – cu potentiale aplicatii in constructii durabile si in explorarea spatiului cosmic.

„Odata ce intelegem ce sunt dispuse si capabile sa faca colectivele de celule, atunci putem incepe sa controlam acest lucru nu doar pentru roboti de sine statatori, ci si pentru medicina regenerativa”, spune Levin, inclusiv pentru regenerarea membrelor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: