externe

„Pasarile au simtit ca vine cutremurul”. Filmari din Turcia cu putin timp inainte de cutremur: „Pasarile au avut un comportament neobisnuit” – Video

Pe conturile de Twitter din Turcia se viralizeaza o filmare realizata cu putin timp inainte de cutremurul devastator de luni dimineata. Filmarea a surprins un „comportament ciudat” al pasarilor.

„In Turcia,  a fost observat un comportament ciudat la pasari chiar inainte de cutremur”, noteaza Osint TV.

„Pasarile stiau ce urma sa se intample”, sustine un alt cont de Twitter cu sute de mii de urmaritori.

Desi nimeni nu stie cu exactitate de ce, animalele se comporta adesea in mod atipic inainte de un cutremur sau de un alt dezastru, a aratat revista National Geographic.

Stolurile de pasari ar putea migra in afara cursului sau ar putea fi active in momente neobisnuite, declara Martin Wikelski, ecologist la Institutul Max Planck de Ornitologie din Germania si membru al National Geographic Society.

Si prestigiosul ziar The Washington Post a scris despre un comportament curios al pasarilor chiar inaintea unui cutremur.

„Sambata, la ora 6:47, mii de pasari si-au luat zborul in tot statul Oklahoma. Radarele meteorologice s-au luminat cu albastru si verde, semnificand ca un numar mare de pasari si-au luat brusc zborul aproape in acelasi timp. Apoi, la ora 7:02 a.m., un cutremur cu magnitudinea 5,6 a lovit statul, avand originea in comitatul Pawnee”, scria WP in 2016.

Animalele pot simti cutremurele si tsunami-urile cu cateva secunde inainte ca acestea sa se produca. Gradina zoologica nationala a Statelor Unite a raportat ca animalele au intrat in panica cu cateva momente inainte de cutremurul care a lovit Washington D.C. in 2011.

Panica animalelor inainte de cutremurul din Washington are sens. Exista doua tipuri de unde care se rostogolesc prin pamant in timpul unui cutremur, iar primul tip este nedetectabil pentru oameni.

„Foarte putini oameni observa unda P, mai mica, care se deplaseaza cel mai rapid de la sursa cutremurului si care ajunge inaintea undei S, mai mare”, precizeaza United States Geological Survey (USGS). „Dar multe animale cu simturi mai ascutite sunt capabile sa simta unda P cu cateva secunde inainte de sosirea undei S”.

„In ceea ce priveste simtirea unui cutremur iminent cu cateva zile sau saptamani inainte ca acesta sa se produca, aceasta este o alta poveste”, adauga USGS.

Pana in prezent, cercetatorii nu si-au dat seama de ce animalele ar putea fi capabile sa simta cutremurele cu cateva minute, ore si chiar saptamani inainte. Insa o ipoteza sugereaza ca exista un alt tip de unda sau indicator – cum ar fi unda P – pe care oamenii nu o pot detecta, dar animalele o pot face.

Aceasta intrebare nu este interesanta doar din punct de vedere zoologic: ar putea insemna ca exista ceva care se intampla cu cateva minute, ore sau chiar saptamani inainte si pe care oamenii l-ar putea folosi ca un avertisment pentru un cutremur iminent, sublinia WP.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Grindeanu fuge de noua OUG 13, da vina pe Predoiu: „Nu vreau sa ma implic de niciun fel pe subiecte legate de justitie”

Prim-vicepresedintele PSD Sorin Grindeanu a sustinut, joi, ca nu stia nimic despre amendamentul adoptat de…

6 ore ago

Opt tari care si-au schimbat numele. Si de ce au facut acest lucru

Tarile se schimba cu siguranta de-a lungul istoriei lor. Dar numele unei tari? Ei bine,…

7 ore ago

Alexei Moskalev, tatal fetei care a dus la scoala un desen anti-razboi a fost arestat la Minsk

Barbatul condamnat la inchisoare in Rusia din cauza unui desen anti-razboi al fiicei sale, a…

7 ore ago

„Drumul branzeturilor” prin Bistrita-Nasaud. Totul cu ajutorul aplicatiei Say Cheese BN ”

Iubitorii de branzeturi care ajung prin Bistrita-Nasaud, au la dispozitie o aplicatie care le prezinta…

7 ore ago

CFR Calatori retrage locomotivele cu probleme

Consiliul de Administratie al CFR Calatori a decis, joi, sa retraga din circulatie toate locomotivele…

7 ore ago

Sofer violent, loveste cu pumnii in cap o batranica intr-un microbuz din Bacau: „Stai jos!” – Video

Imagini revoltatoare postate pe retelele de socializare de un bacauan. Un sofer de microbuz a…

4 ore ago