news

Pasi mari pentru a stopa jaful din padurile Romaniei. Guvernul a infiintat Garda Forestiera. In plus, jandarmii vor putea opri si verifica transporturile de lemne

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ordonanta de Urgenta privind infiintarea Garzii Forestiere Nationale. In plus, USRPLUS a depus un proiect de lege prin care jandarmii vor putea opri in trafic si controla autovehicule care transporta material lemnos

„Aceasta masura vine ca urmare a evolutiei continue a activitatilor in domeniul silvic, in vederea obtinerii unor rezultate mai bune in lupta impotriva infractionalitatii de mediu, in special a taierilor ilegale de paduri, dar si pentru intarirea capacitatii de control si monitorizarea fondului forestier”, a subliniat ministrul Tanczos Barna, citat intr-un comunicat de presa transmis, miercuri seara, de Ministerul Mediului.

Potrivit sursei citate, Garda Forestiera Nationala este institutie publica ce va functiona ca structura de specialitate a administratiei publice centrale care raspunde de silvicultura, cu personalitate juridica, finantata integral de la bugetul de stat si se va afla in subordinea autoritatii publice centrale pentru silvicultura.

Structura organizatorica, numarul de personal, atributiile si competentele Garzii Forestiere Nationale si ale Garzilor forestiere din subordine se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, in termen de minim 30 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ.

Conducerea Garzii Forestiere Nationale va fi asigurata de un inspector general cu rang de secretar de stat, care are calitatea de ordonator secundar de credite, ajutat de un inspector general adjunct, cu rang de subsecretar de stat, angajati in conditiile legii.

Garzile Forestiere trec in subordinea Garzii Forestiere Nationale, ca institutii publice cu personalitate juridica.

Principalele atributii ale Garzii Forestiere Nationale constau in:

* coordonarea activitatatii garzilor forestiere;

* avizarea propunerilor de acte normative emise de garzile forestiere;

* controlarea aplicarii regimului silvic in fondul forestier national si in vegetatia forestiera din afara fondului forestier national;

* controlarea aplicarii regimului cinegetic in fondul cinegetic national;

* controlarea trasabilitatii materialelor lemnoase, conform prevederilor legale in vigoare;

* realizarea de sinteze si analize de risc privind fondul forestier national si fondul cinegetic.

Potrivit Ministerului Meidului, Garzile forestiere vor avea ca atributii implementarea, monitorizarea si controlarea aplicarii regimului silvic in fondul forestier national si in vegetatia forestiera din afara fondului forestier national, dar si a aplicarii regimului cinegetic in fondul cinegetic national.

Garzile forestiere vor monitoriza si controla trasabilitatea materialelor lemnoase, conform prevederilor legale in vigoare si vor elabora rapoartele operative pe care le vor transmite catre Garda Forestiera Nationala, in vederea realizarii de sinteze si analize de risc privind fondul forestier national si fondul cinegetic.

Organizarea, functionarea si repartizarea numarului de posturi pentru Garda Forestiera Nationala si Garzile Forestiere se stabilesc prin hotarare a Guvernului, in termen de maximum 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

USRPLUS, proiect de lege prin care jandarmii vor putea opri in trafic si controla autovehicule care transporta material lemnos

Soferii camioanelor care transporta lemn vor fi obligati sa respecte si semnalele de oprire ale ofiterilor si subofiterilor Jandarmeriei Romane, iar reprezentantii structurii vor putea verifica documentele de provenienta si de transport ale incarcaturii, precum si identitatea conducatorului sau a pasagerilor aflati in masina, atunci cand exista indicii despre savarsirea unei fapte de natura contraventionala sau penala. Noile prevederi fac obiectul unei propuneri legislative depuse miercuri de deputatii USR PLUS Bogdan Rodeanu si Adrian Giurgiu in scopul intensificarii eforturilor de combatere a taierilor ilegale de paduri si a mafiei lemnului.

„Necesitatea unui astfel de proiect este uriasa. Stim ca se taie, in mod ilegal, paduri intregi. Incercam sa monitorizam si sa stopam fenomenul. Dar, din cauza resurselor umane limitate, acest lucru este, deocamdata, imposibil. Prin implicarea Jandarmeriei Romane, alaturi de echipajele Garzii Forestiere sau ale Politiei Rutiere, in monitorizarea si verificarea transportului de masa lemnoasa, taierile ilegale ar fi descurajate. Am recapata controlul asupra padurilor si – de ce nu? – asupra viitorului. Dand si Jandarmeriei Romane posibilitatea de a controla transporturile de lemn, dar si de a sanctiona contravenientii, crestem efectivele celor care apara padurea. Resursele le avem, mai e nevoie doar de a le da cadrul legal pentru a ne ajuta”, a afirmat Bogdan Rodeanu, printr-un comunicat de presa al USR PLUS, citat de news.ro.

De asemenea, deputatul USR PLUS Adrian Giurgiu a spus ca din padurile Romaniei dispare un volum de lemn de doua ori mai mare decat cel valorificat oficial.

„Stim cu totii, cetateni si reprezentanti ai statului, ca infractionalitatea din jurul materialului lemnos a atins cote alarmante, dar cadrul legal insuficient impiedica autoritatile sa puna in practica un sistem integrat de control cu participarea mai multor institutii cu activitate relevanta in domeniul sigurantei publice. De exemplu, printre metodele folosite pentru scoaterea din padure a lemnului taiat ilegal se numara utilizarea de catre transportatori a aceluiasi aviz pe distante scurte, in mod repetat. Si nu exista suficiente echipaje ale Garzii Forestiere sau ale Politiei Rutiere care sa verifice cat mai multe masini ce transporta lemn pe drumurile publice”, a precizat Adrian Giurgiu.

Proiectul de lege depus de parlamentarii USR PLUS completeaza Legea 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane si OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Pe de o parte, in Legea Jandarmeriei sunt introduse prevederi astfel incat Jandarmeria sa aiba atributia de a opri in trafic si a controla in conditiile legii, conducatorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere care transporta material lemnos.

Pe de alta parte, prin modificarile aduse OUG privind circulatia pe drumurile publice se prevede obligatia participantilor la trafic care transporta material lemnos sa opreasca la semnalele ofiterilor si subofiterilor Jandarmeriei Romane si sa prezinte acestora documentele de provenienta si de transport ale incarcaturii. Neindeplinirii acestei obligatii va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a imobilizarii vehiculului.

Pe cale de exceptie, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se va putea face si in absenta politistilor rutieri.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Recensamantul din Kosovo, prelungit cu o saptamana

Guvernul kosovar a decis in ultimul moment sa prelungeasca durata recensamantului in curs, primul din…

6 ore ago

Vaticanul inaspreste procedurile cu privire la presupusele „evenimente supranaturale”

Vaticanul a inasprit vineri procedurile de evaluare a evenimentelor supranaturale raportate, cum ar fi Madonele…

6 ore ago

Barbatul care l-a atacat cu ciocanul pe sotul lui Nancy Pelosi, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, a primit 30 de ani de inchisoare

Barbatul care a patruns in casa fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi,…

7 ore ago

New York City a spus ca nimeni nu a fost ranit la arestarile Columbia; dosarele medicale ale studentilor spun altceva

Dupa arestarea studentilor protestatari pro-palestini care ocupau o cladire a Universitatii Columbia luna trecuta, primarul…

7 ore ago

Serbia: Un tren de calatori a intrat intr-un marfar oprit intr-un tunel. Noua oameni au fost raniti

Noua persoane au ajuns la spital, vineri, dupa ce un tren de calatori s-a ciocnit…

7 ore ago