news

Patriarhul Daniel face presiuni asupra Guvernului: „Interzicerea pelerinajului la Sfanta Cuvioasa Parascheva este o masura disproportionata, discriminatorie si luata fara o consultare prealabila cu Biserica Ortodoxa Romana”

Patriarhul Daniel face apel la „coresponsabilitate si cooperare pentru a evita constrangeri excesive” si sustine ca interzicerea in acest an a pelerinajului la Sfanta Cuvioasa Parascheva pentru credinciosii care nu locuiesc in municipiul Iasi este o masura disproportionata, discriminatorie si luata fara o consultare prealabila cu Biserica Ortodoxa Romana.

„Patriarhia Romana isi exprima deplina solidaritate cu toti credinciosii ortodocsi care in aceste zile doresc sa se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum si cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, gazda profund responsabila a pelerinajului anual de la Iasi”, se arata in mesajul transmis presei vineri seara.

„Interzicerea in acest an a pelerinajului la Sfanta Cuvioasa Parascheva pentru credinciosii care nu locuiesc in municipiul Iasi este o masura disproportionata, discriminatorie si luata fara o consultare prealabila cu Biserica Ortodoxa Romana”.

In mesaj se mai arata ca Arhiepiscopia Iasilor, in calitatea sa de organizator al acestui pelerinaj, s-a pregatit „intens si foarte temeinic” pentru intampinarea pelerinilor din acest an, tinand cont de toate masurile sanitare aflate in vigoare.

„Aceasta pregatire temeinica si o stransa cooperare cu autoritatile locale erau o garantie ca pelerinajul de la Iasi sau apropiatul pelerinaj de la Bucuresti, prilejuit de sarbatoarea Sfantului Dimitrie cel Nou, constituie, in acelasi timp, un exercitiu de protejare responsabila a sanatatii si o manifestare a libertatii religioase a unui popor eminamente religios”.

Masurile restrictive ce se impun ca absolut necesare, a mai transmis Patriarhul, „trebuie sa aiba un solid temei legal, sa fie justificate in mod transparent, argumentat si nediscriminatoriu. Intelegem ca, in contextul epidemiologic de azi, regulile stricte referitoare la igiena, la purtarea mastii si la pastrarea distantei de 1,5 m intre persoane se impun atat in spatiile liturgice, cat si in afara acestora, pentru toti credinciosii care participa la pelerinajul organizat oficial”.

„Ne exprimam speranta ca, pentru cinstirea demna si responsabila a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cat mai curand asupra masurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iasi, printr-o inteleapta modalitate de coresponsabilitate si colaborare intre Stat si Biserica, astfel incat toti pelerinii sa se poata ruga Sfintei Parascheva in mod liber in aceste zile, cu respectarea stricta a tuturor masurilor sanitare dispuse de autoritatile competente”, a conchis Patriarhul Daniel.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

2 ore ago

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

5 ore ago

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

5 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

5 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

5 ore ago