Patriarhul Daniel justifica ora de religie din scoli: „Daca Biserica a botezat copiii inseamna ca are si datoria de a-i creste in credinta”

news

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, a declarat, duminica, in cuvantul de invatatura rostit la Catedrala Patriarhala in cadrul Sfintei Liturghii din Duminica Ortodoxiei, ca ”inscrierea pentru ora de Religie este un act de marturisire publica a credintei”.

”(…) Un mod deosebit de marturisire a credintei astazi, intr-o lume din ce in ce mai secularizata este si frecventarea orei de Religie la scoala si deci, inscrierea pentru a frecventa ora de Religie la scoala acum dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei, prin decizia sa din noiembrie 2014, a spus ca pentru a frecventa ora de Religie cei care doresc sa urmeze ora de Religie trebuie sa se inscrie(…) Ca atare, inscrierea pentru ora de Religie este un act de credinta, de marturisire publica a credintei, a iubirii noastre fata de Hristos si a dorintei noastre de a creste spiritual. Biserica a botezat copiii pe care parintii i-au nascut si i-au adus sa fie botezati. Daca Biserica a botezat copiii inseamna ca are si datoria de a-i creste in credinta”, a spus PF Daniel, potrivit site-ului Basilica al Patriarhiei Romane citat de AGERPRES.

Patriarhul BOR a mentionat ca ”exista o crestere sau o formare duhovniceasca a copiilor in credinta, in familie in primul rand”.

”Exista o formare duhovniceasca a copilului sau o crestere a copiilor si prin participarea la slujbe in Biserica prin viata liturgica, mai ales prin impartasirea lor, dar este nevoie si de o formare duhovniceasca si intelectuala a copiilor la scoala, impreuna cu alti copii si in dialog cu alte cunostinte, cu alte discipline pe care le studiaza sau le invata copiii la scoala. Ca atare, participarea la ora de Religie este deodata o crestere duhovniceasca si intelectuala in credinta, intarirea comuniunii cu ceilalti copii si o marturisire a legaturii care exista intre cunoasterea duhovniceasca si cunoasterea stiintifica(…)”, precizeaza sursa citata.

PF Daniel a subliniat ca elevii care invata religia la scoala invata ca ”iubirea lui Dumnezeu fata de om se arata si prin darurile pe care El le-a creat in natura”.

Putem spune ca toti copiii si tinerii care participa la ora de Religie invata ca universul, cerul si pamantul nu sunt produsul intamplarii, ci sunt darul intelepciunii si iubirii lui Dumnezeu pentru om. Intreg universul este un limbaj al lui Dumnezeu de comunicare cu omul. Cand omul descopera legi in natura, el doar le descopera, dar nu le-a facut el, ci Creatorul (…) Copiii care invata Religia la scoala invata ca iubirea lui Dumnezeu fata de om se arata si prin darurile pe care El le-a creat in natura (…)De aceea, rugaciunea de recunostinta, de multumire, este cea mai importanta activitate a omului”, a subliniat Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane.

El a mai spus, printre altele, ca elevul invata la ora de Religie ca ”orice fapta buna izvorata din iubire smerita si milostiva nu piere niciodata” si ca ”ora de Religie nu poate fi inlocuita cu nimic, cu nicio alta stiinta pentru ca de fapt stiinta cea mai profunda este stiinta legaturii noastre cu Dumnezeu cel vesnic”.

Sursa: Agerpres

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: