Patriarhul Daniel NU s-a vaccinat. BOR: „Vaccinarea nu este o obligatie. Patriarhul s-a sfatuit in mod sigur cu medicul sau”

politica

Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat impotriva COVID-19, a anuntat luni purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Vasile Banescu, El a declarat ca Daniel este, „ca fiecare dintre noi”, o persoana cu un profil medical personal, „care s-a sfatuit in mod sigur cu medicul sau” si care a reflectat la „caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum si la faptul ca acesta este un drept, nu o obligatie”.

„Dincolo de aceste aspecte ce tin de registrul unor decizii firesc personale, pozitia Patriarhiei Romane a fost si ramane una favorabila vaccinarii, subliniind constant necesitatea respectarii principiilor de natura etica.

Vaccinarea trebuie sa fie un act profilactic responsabil si in totala cunostinta de cauza recomandat si acceptat pe baza unei informari clare si complete, oferita de autoritatile competente si receptata corect de cetateni.

In acest sens, nu in altul, Biserica ramane implicata in firescul demers de informare a clericilor si credinciosilor ei cu privire la vaccinare.

Optiunea pentru vaccinare trebuie sa se configureze pentru fiecare dintre noi in cadrul unei serioase, substantiale informari, nu dezinformari, evitandu-se astfel zona speculatiilor excesive si a extremismelor”, a mai transmis purtatorul de cuvant al BOR, intr-un comunicat de presa.

Vicepremierul Dan Barna a anuntat, luni, ca va propune premierului Florin Citu un parteneriat la nivelul Guvernului cu Biserica Ortodoxa Romana pentru campania de vaccinare anti-COVID, mentionand ca in Grecia, dupa un asftel de demers, rata de imunizare a ajuns la 50%.

Potrivit lui Barna, nu exista alta varianta decat vaccinarea, pentru a nu fi in situatia de a se impune masuri de restrictie persoanelor nevaccinate, cu acces limitat in spatii comerciale sau zone neesentiale, in cazul cresterii incidentei peste un anumit prag intr-o localitate.

„Realitatea din jur ne arata ca vom avea un val patru si trebuie sa fim cat mai pregatiti pentru asta si tocmai in acest context mesajul este unul foarte clar: nu exista alta varianta decat vaccinare. Pentru a nu trebui sa fim in situatia unor masuri de preventie prin care persoanele nevaccinate sa aiba acces, sa spun, limitat in spatii comerciale sau in zone neesentiale trebuie sa ne vaccinam. Daca nu ne vaccinam, oricat ne dorim cu totii sa putem continua viata asa cum ne-am obisnuit, lucrurile vor deveni complicate. (…) De asemenea, propunem masuri mai active prin care vaccinarea sa creasca si in mediul rural si urban acolo unde sunt cifre foarte mici. Cred ca este momentul sa discutam foarte clar si voi propune premierului la sedinta de Guvern ca la nivelul Guvernului sa avem un dialog cu Biserica Ortodoxa si un parteneriat cu Biserica Ortodoxa Romana, ca partener pentru vaccinare”, a afirmat vicepremierul, dupa sedinta Biroului National USR PLUS.

El a dat exemplul Bisericii Ortodoxe din Grecia. „Daca Biserica Ortodoxa din Grecia a facut acest lucru si, iata, Grecia a trecut de 50% rata de vaccinare, cred ca este posibil si sunt convins si am incredere in intelepciunea si a Parintelui Patriarh si a celorlalti ierarhi din cadrul Bisericii Ortodoxe ca acest mesaj e timpul sa fie dat tocmai pentru ca romanii sa afle, pe o cale alternativa, la fel de credibila, cat de important este sa ne vaccinam pentru a nu trebui sa intram din nou intr-o perioada din care am crezut ca am scapat. Este una dintre masuri”, a adaugat Dan Barna.

Liderul USR PLUS a spus ca va propune si participarea coordonatorului campaniei de vaccinare anti-COVID la sedintele de Guvern si ale coalitiei, precum si implicarea prefectilor.

„De asemenea, o sa propunem in coalitie si sper sa avem si in Guvern participarea, cel putin in urmatoarele saptamani, participarea in fiecare saptamana a coordonatorului campaniei de vaccinare, tocmai pentru a vedea care sunt masurile pe care le au dansii in vedere si in ce masura putem noi toti si de la nivel de decidenti politici si de la nivel de cetateni, prin mesajele pe care le vom transmite dupa sedinta de Guvern pentru ca din nou campania de vaccinare sa devina o realitate. (…) Am discutat, de asemenea, in sedinta Biroului National despre mesaje ale prefectilor catre primari din mediul rural in aceasta linie de stimularea vaccinarii, cum tot asa, la initiativa USR PLUS, vom avea o intalnire cu toti prefectii, subprefectii si primarii nostri tocmai pentru a le acorda tot sprijinul ca in localitatile lor si in unitatile administrativ-teritoriale sa desfasoare o campanie de vaccinare care sa creasca aceste cifre de la nivel local”, a explicat Dan Barna.

Intrebat despre restrictiile care ar putea fi impuse persoanelor nevaccinate anti-COVID, Barna a spus: „Este foarte clar, uitandu-ne la ce se intampla in toata lumea si in Europa, ca daca nu ne vaccinam vor fi necesare aceste masuri de preventie pentru cetateni si aceste masuri de preventie vor fi adresate, cum se intampla de altfel in multe tari din Europa, persoanelor nevaccinate, tocmai pentru ca prin aceste masuri intreaga populatie sa fie protejata”.

El a adaugat ca este vorba de „masuri deja implementate in tarile din jur”, cum ar fi accesul limitat sau cu program in spatiile neesentiale pe perioada weekendului al persoanelor nevaccinate.

„Orice masura, daca va fi cazul si sper sa nu fie cazul… Si sa fie foarte clar – astfel de masuri pot fi avute in vedere daca se atinge o anumita incidenta intr-o anumita localitate. Ca sa nu fim in astfel de situatii, trebuie sa mergem sa ne vaccinam. E foarte clar: mergeti si va vaccinati si nu va fi nicio problema”, a transmis Barna.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: