„Patrioata” Dancila, data de gol. PSD a incheiat un acord secret cu radicalii maghiari. Janos Mezei: „M-am intalnit cu Dancila”

politica

Janos Mezei, presedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), a incercat sa ii determine pe cei doi deputati ai partidului ca la motiunea de cenzura de pe 10 octombrie sa voteze pentru mentinerea Guvernului Dancila – a relatat, miercuri, in editia sa online, cotidianul transilvanean „Haromszek”, citat de MTI.

Ziarul a intrat in posesia unei scrisori redactate de unul dintre deputatii partidului, Jozsef Kulcsar Terza. Aceasta a fost scrisa pe 28 octombrie, la peste doua saptamani de la caderea guvernului si ii este adresata lui Janos Mezei.

In scrisoare, deputatul critica, intre altele, faptul ca presedintele partidului i-a invitat pe deputatii sai sa voteze in favoarea Guvernului Dancila. Confruntat cu continutul scrisorii, presedintele PCM a oferit raspunsuri evazive la intrebarile ziarului.

Potrivit deputatului Jozsef Kulcsar Terza, inainte de votul de la motiunea de cenzura, Janos Mezei s-a intalnit cu premierul Viorica Dancila si a incheiat cu aceasta un acord secret cu privire la faptul ca cei doi deputati al PCM, care fac parte din grupul parlamentar al UDMR, nu vor vota motiunea de cenzura indreptata impotriva guvernului PSD.

Deputatul a mentionat, in scrisoare, ca trei dintre vicepresedintii partidului i-au confirmat faptul ca intalnirea aceasta secreta a avut loc.

Jozsef Kulcsar Terza a adaugat ca a votat motiunea de cenzura in pofida solicitarii presedintelui partidului, intrucat PCM este un partid de dreapta, iar potrivit convingerilor sale, nu ar fi permisa incheierea unui asemenea acord cu un partid post-comunist, de stanga, care in repetate randuri a dat dovada de o politica antimaghiara.

In scrisoarea sa, deputatul ii reproseaza presedintelui PCM si faptul ca i-a cerut lui Hunor Kelemen, presedintele UDMR, ca in schimbul sprijinului oferit guvernului liberal sa solicite gratierea celor doi secui condamnati cu acuzatia de terorism, Istvan Beke si Zoltan Szocs.

“Pentru mine este de neinteles ca tu, care te afli intr-o relatie informala cu presedintele Partidului Social-Democrat, cu seful Guvernului Romaniei, in locul obtinerii de foloase, de ce nu l-ai rugat pe acesta sau de ce nu ai pus drept conditie, in cadrul intalnirii secrete, clarificarea situatiei lui Beke si Szocs?” – scrie ziarul, citand scrisoarea.

Jozsef Kulcsar Terza i-a reprosat lui Janos Mezei si faptul ca nu a discutat cu cei doi secui despre aceasta solicitare de gratiere, si ca le pateaza, de fapt, onoarea, intrucat cel care nu se considera vinovat nu poate cere gratiere.

Contactat de “Haromszek”, Janos Mezei a spus, la inceput, ca cele sustinute in scrisoarea lui Kulcsar sunt nefondate, apoi si-a nuantat afirmatiile. Potrivit politicianului, problemele interne ale partidului trebuie clarificate in forurile interne, nu in public.

Atunci cand a fost intrebat, concret, daca s-a intalnit sau nu cu premierul Viorica Dancila, a spus: “Intalnire poate ca a existat”, intrucat ei dau mereu dovada de deschidere, discuta cu toata lumea pentru a primi sprijin pentru proiectele primarilor alesi sub sigla partidului.

Daca le-a solicitat sau nu deputatilor sai sa nu voteze motiunea de cenzura este, in opinia lui Mezei, o problema interna a partidului, care nu priveste publicul.

La motiunea de cenzura care a avut loc in 10 octombrie, in Parlament, partidele de opozitie au obtinut cu cinci voturi mai multe decat cele necesare pentru destituirea Guvernului Dancila.

Motiunea de cenzura a fost votata si de catre 21 de deputati si 9 senatori ai UDMR. In grupul parlamentar al UDMR sunt si doi politicieni ai PCM: Zsolt Biro si Jozsef Kulcsar Terza au obtinut mandate de deputat in urma acordului de cooperare semnat de UDMR si PCM, in 2013.

Mai mult despre:

Comentarii: