Patronul de la EVZ a ajuns la ZDUP. Implicat intr-o teapa de 136 de milioane de euro

news

Dan Andronic, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei, omul de afaceri Remus Truica si alte trei persoane – Claudiu Mateescu, Marius Marcovici si Robert Rosu – au fost retinuti de procurorii DNA in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri din Ilfov.

Cei cinci vor fi dusi, joi, in fata instantei cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Remus Truica este acuzat, printre altele, de constituirea unui grup infractional organizat, spalare de bani si dare de mita, iar Dan Andronic de constituirea unui grup infractional organizat, in forma aderarii si complicitate la trafic de influenta.

Remus Truica, fostul sef de cabinet al lui Adrian Nastase, si Dan Andronic, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei, sunt cercetati pentru modul in care au incercat sa dobandeasca averea revendicata nelegal de Printul Paul de Romania.

DNA explica, intr-un comunicat de presa, cum a functionat mecanismul fraudei, Remus Truica fiind cel care a pus la cale intreaga operatiune. Truica este cel care a constituit grupul infractional, la care au aderat Dan Andronic, Robert Rosu, Marius Andrei Marcovici si Lucian Mateescu.

DNA precizeaza joi ca procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 09.12.2015 si 10.12, 2015, a urmatorilor inculpati:

TRUICA REMUS, om de afaceri la data faptelor si in prezent, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– trafic de influenta
– spalare a banilor
– complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave
– dare de mita,

ROSU ROBERT MIHAITA, avocat partener in cadrul unei case de avocatura, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– trafic de influenta,
– complicitate la spalarea banilor,
– complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave,

ANDRONIC DAN CATALIN, consultant politic, jurnalist, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituirea unui grup infractional organizat, in forma aderarii;
– complicitate la trafic de influenta,

MARCOVICI MARIUS ANDREI, administrator al unei societati comerciale, consilier pentru comiterea infractiunilor de:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– complicitate la trafic de influenta,
– spalarea banilor,

MATEESCU LUCIAN CLAUDIU, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituirea unui grup infractional organizat, in forma aderarii
– complicitate la trafic de influenta,

Din ordonanta intocmita de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora, incepand cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truica Remus, Rosu Robert Mihaita si alte persoane au constituit un grup infractional care a avut ca scop dobandirea intregii averi revendicate nelegal de o persoana interesata, prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autoritatilor/institutiilor detinatoare a acestor proprietati, instigarea si complicitatea la savarsirea, de catre aceste persoane, a infractiunii de abuz in serviciu, prin punerea la dispozitie si semnarea inscrisurilor necesare, traficarea influentei reale asupra functionarilor publici.

Inculpatii Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei si Mateescu Lucian au aderat la grupul infractional: primii doi in anul 2007, ultimul in anul 2011, precizeaza DNA.

Conform procurorilor, de la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicati in activitatea infractionala si s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evolutiei si realizarii interesului urmarit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat si gasind impreuna solutiile cele mai economice pentru grup. De asemenea, membrii grupului au pastrat in permanenta contactul cu persoana cumparatoare de influenta, dandu-i de fiecare data asigurari asupra succesului demersului infractional.

Prin aceasta activitate infractionala s-a cauzat un prejudiciu in dauna statului roman de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei), suma care reprezinta totodata folos necuvenit pentru cumparatorul de influenta, Truica Remus si asociatii acestuia in grupul infractional.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: