Paul Dragos Aligica: „Isteria si iresponsabilitatea de la televiziuni se ridica la nivelul de pericol de securitate nationala”

analize

Profesorul universitar Paul Dragos Aligica, specialist in analiza institutionala, atrage atentia asupra faptului ca panica intretinuta de televiziunile de stiri se ridica la „nivelul de pericol de securitate nationala”.

„In general, mass media au atins in aceasta conjunctura unul dintre cele mai lamentabile nivele de performanta din istoria sa. In Romania insa abia acum se vede magnitudinea dezastrului generat de acest sector esential al unei tari si societati moderne.

In mod normal, mass media ar trebui sa modereze, filtreze si sa introduca un element de rationalitate, echilibru si calm in relatie atat cu fenomenul crizei, cat si cu cele trei dinamici mai sus mentionate – psiho-sociologice, economice si politice – induse de criza la nivelul intregii tari. Ceea ce face presa in Romania in acest moment este exact pe invers. Isteria si iresponsabilitatea si climatul de alarmism si senzationalism pe care il promoveaza acum, in ideea ca fac rating si au audienta sunt un factor negativ imens in subminarea capacitatii nationale de a reactiona eficient si rational la aceasta criza.

Practic nu e exagerat sa spunem ca ceea ce vedem in actualele circumstante se ridica la nivelul de pericol de securitate nationala. Ce fac oamenii astia este un semnal de alarma cu privire la cat de periculosi de distructivi si subminanti sunt. Ganditi-va ce inseamna o astfel de panica si confuzie si cacofonie induse mediatic pe fundal de criza economica si politica, in situatia in care o putere adversa tarii ar decide sa intervina printr-o formula de razboi hibrid intr-o maniera ostila tarii noastre…

In Romania nu exista in acest moment o autoritate mediatica credibila, un reper de autoritate epistemica si profesionala care sa functioneze ca un filtru si factor de mediere si echilibrare a fluxurilor informationale. Nu e vorba aici, subliniez, de nu stiu ce for de reglementare. Ma refer la simplu profesionalism elementar si autoritate epistemica profesionala institutionalizate in cateva repere organizationale mediatice, care sa fie cat de cat serioase si credibile, si care fie capabile de impact responsabil astfel de situatii…”, a declarat Aligica pentru Newsweek Romania.

Aligica a avertizat ca derapajele televiziunilor de stiri ne „vor ingropa pe toti”.

„Aceste derapaje ne ingroapa pe toti. Am invocat de cateva ori public de la inceputul acestei crize lui Thomas, un sociolog american din anii 20: ‘Ceea ce oamenii percep real –desi poate nu este – devine real in consecinele sale, pentru ca oamenii reactioneaza ca atare…’.

Daca mass media insista cu o abnegatie demna de o cauza mai buna sa induca acestui popor ca Romania se prabuseste sub propria greutate economica, institutionala, politica etc. Romania se va prabusi… Daca va continua sa faca jocuri politice intaratand politicenii unul impotriva altuia, intaratand categorii de public una impotriava altora, si pe toti impotriva autoritatilor de orice fel… ghiciti care va fi rezultatul… Nu e o speculatie, e o posibilitate. Nu asa se face treaba daca vrem sa criticam autoritatile si sa facem presiune politica si publica…”, a mai spus Aligica.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: