Pazea, PSD a devenit sustinatorul DNA. Ii acuza pe Orban si Iohannis de implicare in cazul de coruptie de la Unifarm

politica

Senatorul PSD Radu Oprea a anuntat, duminica, in conferinta de presa a PSD, ca partidul sau il va chema pe Ludovic Orban in Parlament pentru „a da explicatii despre scandalul de coruptie de la Unifarm”. Insa PSD il acuza deja pe premier ca este implicat si afirma ca si presedintele Iohannis ar putea fi complice.

„PSD a decis chemarea premierului in Parlament pentru a da explicatii despre scandalul de coruptie de la Unifarm. In timp ce unii erau tinuti in case, altii furau cu zece maini. E revoltator sa profiti de starea de urgenta pentru a baga adanc mana in buzunarele romanilor.

PSD va initia, saptamana viitoare, demersuri pentru chemarea premierului in Parlament, pentru a explica legaturile intre guvern si cazurile de coruptie de la Unifarm. Premierul nu are dreptul sa taca, acuzatiile sunt prea grave si il vizeaza direct si personal

Vrem sa stim daca prelungirea starii de alerta a fost conexata cu obligativitatea purtatii mastilor. Foarte multe dintre firmele care au adus masti in tara sunt apropiate de PNL. Ii solicitam premierului sa raspunda clar, daca a prelungit pentru ca aceste masti sa fie vandute.

Ii solicitam presedintelui Klaus Iohannis sa infirme sau sa confirme daca a fost informat despre faptele de coruptie de la Unifarm. Daca nu a stiut, vrem sa stim daca a solicitat lamuriri serviciilor de informatii. Daca nu s-a detectat la timp, reprezinta o vulnerabilizare a presedintelui, prin urmare a statului roman.

Daca a stiut, atunci a girat, este guvenul lui, merge la sedintele de partid, inseamna ca a girat acest acte. Trebuie sa raspunda si el la aceste intrebari legate de faptele de coruptie de la Unifarm, nu a spus nimic, desi era campionul luptei anticoruptie. Daca tace acum, atunci tacerea lui nu poate fi privita decat ca o tacere complice.

Daca Orban refuza sa se prezinte in fata Parlamentului, va fi o sfidare la adresa poporului roman”, a declarat Radu Oprea.

Citeste si: Spagarul sef de la Unifarm a fost instalat in functie de Guvernul PSD al lui Ponta. Ciolacu acuza in schimb Guvernul PNL

Eugen Adrian Ionel, director general al Companiei Nationale Unifarm, a fost pus sub control judiciar de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat, printre altele, de luare de mita in legatura cu atribuirea unui contract de achizitie a echipamentelor de protectie impotriva infectarii cu noul coronavirus.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 23 iunie, a lui Eugen Adrian Ionel, director general al Companiei Nationale Unifarm SA, pentru luare de mita, abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influenta, instigare la fals intelectual si folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane.

Procurorii anticoruptie noteaza in ordonanta ca Eugen Adrian Ionel ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comerciala pentru ca Unifarm, companie de stat, sa atribuie un contract de achizitie a echipamentelor de protectie impotriva infectarii cu virusul SARS-CoV-2 – 250.000 de combinezoane si 3 milioane de masti chirurgicale.

„Contractul ar fi fost incheiat cu o firma privata, in prima jumatate a lunii martie 2020, cu incalcarea dispozitiilor prevazute in Legea 98/2016 privind achizitiile publice, atat sub aspectul modului in care a fost negociat, cat si a modului in care a fost atribuit, practic fara nicio procedura”, spun anchetatorii.

In plus, arata sursa citata, cele 1 milion de masti livrate si receptionate in prima transa Companiei Nationale Unifarm SA nu ar fi fost masti chirurgicale (produse incadrate in categoria dispozitivelor medicale), ci masti de protectie neconforme cu standardele stipulate in contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protectie decat cele convenite.

„Totodata, din functia pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un functionar din cadrul CN Unifarm SA sa ateste in mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, ca negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele. In realitate, negocierea s-a realizat intre directorul general Ionel Eugen Adrian si intermediar, la un restaurant din municipiul Bucuresti, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului si a pretului echipamentelor de protectie”, mentioneaza DNA.

Pentru acest „serviciu”, spun procurorii, persoana intermediara ar fi pretins de la reprezentantii societatii comerciale, pentru sine si pentru functionari din Unifarm, suma de 5.810.175 lei, reprezentand 18% din valoarea totala a contractului incheiat cu Unifarm, iar din aceasta, Eugen Adrian Ionel urma sa primeasca suma de 760.000 euro convenita cu intermediarul.

Potrivit DNA, din cauza ca societatea comerciala furnizoare nu a achitat intermediarului nicio suma din procentul de 18% convenit, Eugen Adrian Ionel, in calitate de director general al CN Unifarm SA, a decis rezilierea unilaterala a contractului.

„Din totalul echipamentelor continute in contract a fost livrata si platita doar o parte, respectiv 1 milion de masti (care de altfel nu corespundeau specificatiilor tehnice) si 26.000 de combinezoane”, afirma anchetatorii.

Prin modalitatea descrisa s-ar fi produs un prejudiciu in valoare de 2.380.000 lei in patrimoniul CN Unifarm SA, reprezentand contravaloarea celor 1 milion de masti de protectie neconforme cu cele care au constituit obiectul contractului.

DNA a mai retinut ca Eugen Adrian Ionel ar fi dobandit calitatea de director general al CN Unifarm SA, la data de 6 iunie 2016, cu incalcarea dispozitiilor legale.

Concret, in calitate de membru si presedinte al Consiliului de Administratie al Companiei Nationale Unifarm SA, acesta ar fi votat, la sedinta din aceeasi data, numirea sa ca director general al CN Unifarm SA. Or, dispozitiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice interzic in mod expres ca presedintele Consiliului de Administratie sa fie numit si director general, aspect ignorat de membrii Consiliului de Administratie, printre care si Adrian Ionel. Acesta a emis si a semnat Decizia nr. 46 din 06.06.2016, in urma careia a obtinut venituri nete in cuantum de 498.722 lei (in perioada 14 iulie 2016 – 25 mai 2020).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: