Pe asta n-au reusit PSD-istii sa-l saboteze. A luat startul amplul program de repornire a economiei: „Comisioanele si dobanzile sunt suportate de Guvernul Romaniei”

news

Cel mai amplu program de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, IMM Invest, a demarat vineri, la ora 10:00 si, cu acest program, se intra in etapa a doua, cea de repornire a economiei, a declarat ministrul Finantelor, Florin Citu.

„Azi, la ora 10:00, am inceput cel mai amplu program de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, IMM Invest. Printr-un singur click si completarea unui formular, intreprinderile mici si mijlocii din Romania au azi acces la credite garantate pentru investitii si capital de lucru garantate cu pana la 90%. Astfel, Guvernul Romaniei porneste al treilea program important in aceasta prima faza. Dupa programul cu somajul tehnic, amanarea ratelor clientilor la banca, incepem IMM Invest. Acest program este important nu numai prin dimensiune si caracteristici. Intram cu acest program in etapa a doua, etapa de repornire a economiei”, a spus ministrul Finantelor, vineri, la Palatul Victoria.

El a subliniat ca, fata de celelalte doua programe, IMM Invest nu are nicio conditionalitate, ci se adreseaza tuturor companiilor mici si mijlocii din Romania, nu doar celor care au fost afectate de criza de coronavirus.

„Este un program ce poate fi accesat tot timpul anului, dar implicatiile sunt pe termen lung. Este un program prin care incepem repornirea economiei. IMM Invest, alaturi de programul care se finalizeaza prin Eximbank pentru companiile mari, similar, sunt primele doua masuri pe care le luam pentru a reporni economia”, a precizat Citu, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, plafonul de garantare in cadrul acestui program este de 15 miliarde lei si este o schema de ajutor de stat care a fost aprobata de Comisia Europeana. Creditele sunt garantate cu pana la 90%, in functie de destinatie, daca sunt capital de lucru sau investitii.

„Calculele noastre arata ca avem un grad de multiplicare de minim 75 miliarde lei in economie si in prima faza, direct, vor fi sustinute aproximativ 600.000 de locuri de munca”, a mentionat seful de la Finante.

Citu sustine ca inregistrarea pe platforma imminvest.ro este foarta simpla ” pentru ca a verificat personal”, precizand ca se completeaza un formular, iar ulterior informatiile sunt trimise catre banca pe care a solicitat-o fiecare client. Daca un client a fost refuzat de o banca exista posibilitatea sa incerce la o alta banca, spune ministrul Finantelor.

„Nu exista comisioane. Comisioanele si dobanzile sunt suportate de Guvernul Romaniei. O alta diferenta fata de ce s-a intamplat pana acum si de aceea spuneam ca este cel mai important program din ultimii 30 de ani. Pana acum suma pe care puteam sa o acordam pe companie prin astfel de programe aprobate de Comisia Europeana era de maximum 200.000 de euro. Prin acest program este pentru prima oara cand Comisia Europeana ne-a acordat si putem sa dam aceasta facilitate pentru o suma de 800.000 de euro pe companie. Ceea ce este o diferenta enorma si arata clar ca este un program care doreste sa reporneasca inca de pe acum economia”, a subliniat Florin Citu.

De asemenea, el a mai spus ca nu exista un termen limita si nici nu se aplica regula primul venit – primul servit. Programul se va derula pe tot parcursul anului pana la 31 decembrie, iar daca va fi nevoie plafonul va fi suplimentat, in functie de evolutia acestuia.

„Prin aceasta masura inchidem aceasta prima faza in care Guvenul Romaniei a pus la dispozitie 3% din PIB pentru aceasta perioada, masuri de sustinere a economiei. IMM Invest porneste de astazi si sunt sigur ca experienta celor care vor accesa acest program va fi una usoara si vom vedea rezultatele in economie foarte rapid”, a mai afirmat ministrul Finantelor, Florin Citu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: