Categories: news

Pe ce mai cheltuie banii bucurestenilor Gabriela Firea? Pe fertilizare si castrare!


Primaria Capitalei ar urma sa dea vouchere de 11.000 de lei pentru femeile care doresc sa faca fertilizare in vitro, potrivit unui proiect de hotarare care va fi discutat miercuri in CGMB. Va fi dezbatut si un proiect referitor la castrarea gratuita a animalelor de companie.

Municipalitatea vrea sa ofere ajutor financiar de aproape 11.000 de lei pentru femeile care doresc sa faca fertilizare in vitro. Banii se vor acorda sub forma de vouchere in trei transe, doar pe baza scrisorii medicale.

„In Romania, rata fertilitatii scade alarmant. Se estimeaza ca in acest ritm, in 2050 Romania va ajunge la o populatie de doar 14 milioane de locuitori, fata de aproximativ 19 milioane, cat sunt in prezent. (…) Unu din sase cupluri care incearca sa aiba un copil va avea dificultati in a obtine sarcina. Fertilitatea scade cu varsta”, se arata in proiectul de hotarare, semnat de primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Potrivit expunerii de motive, in Romania se fac anual 5.000 de fertilizari in vitro, de 10 ori mai putine decat in Europa de Vest, existand insa anumite probleme din cauza carora cuplurile nu pot avea copii. „In aceste conditii, se impune in continuare o interventie activa a Primariei Capitalei in domeniul incurajarii natalitatii si a ratei fertilitatii, astfel incat cuplurile infertile sa fie sprijinite in procesul conceperii copiilor prin procedura de reproducere asistata”, explica municipalitatea.

Primaria Capitalei vrea sa dea bani femeilor insarcinate

Primaria Capitalei ar putea oferi vouchere in valoare de 2.000 de lei femeilor insarcinate, pentru plata medicamentelor si a serviciilor medicale. Proiectul de hotarare a fost initiat de primarul Gabriela Firea, care sustine ca rata natalitatii a scazut in ultimii ani, in timp ce numarul varstinicilor a crescut.

„Anual, in municipiului Bucuresti se nasc aproximativ 20.000 de copii. Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in perioada 2010-2015 numarul nou-nascutilor vii, ai caror parinti au rezidenta pe raza municipiului Bucuresti, a scazut, astfel ca, daca in anul 2010 s-au inregistrat 21.147 de copii, in anul 2015 s-au inregistrat 19.255 de copii. Avand in vedere rata scazuta a natalitati, se impune implicarea autoritatii locale in identificarea unor masuri sociale suplimentare, care sa influenteze cresterea natalitatii”, se arata in proiectul de hotarare.

Potrivit proiectului, care va fi dezbatut azi in CGMB, beneficiaza de vouchere in valoare de 2.000 de lei pentru cheltuielile cu analizele medicale nedecontate de Casa de Asigurari de Sanatate si pentru eventualele tratamente nedecontate femeile insarcinate cu domiciliul sau resedinta in Bucuresti (cu viza de resedinta dobandita cu cel putin sase luni de la data inceperii proiectului).

Primaria Capitalei vrea garduri la tramvaiul 1, ca la 41 si 21

Primaria Capitalei ar putea delimita traficul auto de cei aproape 22 de kilometri ai liniilor de tramvaie 1 si 10, urmand sa investeasca peste sase milioane de lei in montarea unui gard de otel, dupa modelul liniilor tramvaielor 41 si 21.

„Circulatia tramvaielor pe traseul liniei 1/10 este ingreunata de cea a autovehiculelor care patrund pe ampriza liniei de tramvai, neputandu-se asigura o frecventa de circulatie constanta, conform graficelor stabilite. Aplicarea acestui tip de reglementare a circulatiei rutiere contribuie la cresterea vitezei de exploatare a tramvaielor si o frecventa mai buna de circulatie a acestora, ceea ce este in beneficiul cetatenilor”, se arata in expunerea de motive.

Astfel, daca proiectul va fi aprobat in sedinta CGMB, municipalitatea va monta un gard din otel, dupa modelul liniilor de tramvaie 41 si 21, care sa delimiteze linia tramvaielor de traficul auto general, pe un traseu de 21,6 kilometri.

Municipalitatea arata ca separarea liniei de tramvai de restul traficului duce la cresterea medie a vitezei, precum si la cresterea numarului de calatori cu aproape 440 de calatori/ora/sens pentru linia 1 si de aproximativ 450 de calatori/ora/sens pentru linia 10, iar venitul suplimentar sa fie de 417.924 de lei pe luna. Investitia este estimata la 6,28 de milioane de lei.

Castrarea gratuita a cainilor si pisicilor

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi a sedintei CGMB se refera la castrarea gratuita a cainilor si pisicilor care nu sunt de rasa, dar au stapan. Prin acest program ASPA ar urma sa incheie contracte pe un an cu veterinari din toate cele sase sectoare ale Bucurestiului, urmand ca acestia sa adigure gratuit cetatenilor sterilizarea unui numar maximum de doua animale de companie, fie caini, fie pisici.

„In privinta abandonului de animale, acesta provine atat din iresponsabilitatea proprietarilor, cat si din inmultirea animalelor pe care le au in posesie, intrucat acestea nu sunt sterilizate, desi obligativitate exista. In pofida existentei obligativitatii legale de a steriliza cainii, prea multi proprietari nu au facut acest lucru, unul dintre motive fiind costul financiar, dar si lipsa de comunicare si informare”, se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare initiat de consilierii generali PSD.

Costul castrarii ar urma sa fie acoperit de municipalitate, prin ASPA. Valoarea estimata a sterilizarii cainilor este de 235 de lei pentru femela, 190 de lei pentru mascul, iar in cazul pisicilor – 150 de lei pentru femela si 150 de lei pentru mascul.

Tiberiu Useriu, Cetatean de Onoare al Capitalei

Primaria Capitalei ar urma sa ii ofere titlul de Cetatean de Onoare al Capitalei maratonistului Tiberiu Useriu, care reprezinta „un exemplu de curaj, vointa, daruire si performanta”.

In expunerea de motive a proiectului propus de primarul Gabriela Firea, se arata ca Tibi Useriu, in varsta de 42 de ani, este singurul est-european care a reusit sa termine ultramaratonul de 563 de kilometri de la Cercul Polar, pentru al treilea an consecutiv.

Tiberiu Useriu a petrecut noua ani in inchisoare pentru infractiuni grave, insa a starnit admiratia Romaniei si a lumii in 2016 cand a reusit sa castige competitia „6633 Arctic Ultra”, spune municipalitatea. „Transformarea incredibila a unei constiinte – de la un infractor la un invingator al unei curse considerate ca fiind cel mai greu ultramaraton din lume – a creat un exemplu apreciat si promovat de toata presa romaneasca si internationala. Performanta nu e doar pentru reabilitarea lui Tiberiu Useriu. Aceasta performanta este despre cum sa-i reabilitezi pe altii prin exemplul lui Tiberiu Useriu”, mai scrie in expunerea de motive.

Filosoful Mihai Sora, Cetatean de Onoare al Capitalei

Consilierii generali ai USR propun acordarea titlului de Cetatean de Onoare al Capitalei filosofului Mihai Sora, in semn de recunoastere a activitatii sale si a contributiei aduse la dezvoltarea si promovarea valorilor culturale romanesti.

Consilierii spun ca Mihai Sora, in varsta de 101 ani, este o personalitate marcanta a societatii romanesti contemporane, avand o activitate publicistica remarcabila. Printre operele sale filosofice si eseistice se numara „Sarea pamantului”, „A fi, a face, a avea”, „Eu&tu&el&ea sau dialogul generalizat”, „Clipa si timpul” si „Cateva crochiuri si evocari”.

Mihai Sora a fost redactor-sef la Editura de Stat pentru Literatura si Arta intre 1959 si 1969, fiind fondatorul colectiei de carti ”Biblioteca pentru toti”, sef de sectie intre 1951 si 1954 la Editura pentru limbi straine si a fost primul ministru al Invatamantului dupa caderea regimului comunist, in guvernul Petre Roman. Si-a dat demisia din guvern in semn de protest fata de mineriadele din 13-15 iunie 1990, fiind singurul ministru din guvern care a facut acest gest.

De asemenea, filosoful este membru fondator al Aliantei Civice, al Grupului de Dialog Social si al Societatii Romane de Fenomenologie.

Urmareste-ne si pe:
Marian Pavel

Share
Published by
Marian Pavel
Tags: Firea

Recent Posts

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

10 minute ago

Controversatul sociolog Mirel Palada, condamnat cu suspendare pentru a refuzat sa i se masoare alcoolul din sange. El va face si munca in folosul comunitatii, in cimitire

Sociologul Mirel Palada, cunoscut pentru opiniile si atitudinile sale scandaloase, a fost condamnat definitiv de…

O oră ago

Bataie ca-n filme in parlamentul din Taiwan. Un deputat din opozitie a furat un proiect de lege care urma sa fie votat si a fugit cu el – VIDEO

Legislatorii puterii si ai opozitiei din Taiwan s-au implicat vineri in incaierari fizice si atacuri…

3 ore ago

Pelerinajul de Rusaliile catolice de la Sumuleu Ciuc. Unii pelerini au facut peste 1000 de kilometri

Numeroase grupuri de pelerini se indreapta, sambata dimineata, spre Sumuleu Ciuc, pentru a participa la…

31 de minute ago

Bagheta frantuzeasca sarbatorita in Franta cu o emisiune de timbre cu miros

Aproape 600.000 de marci postale cu miros, create pentru a celebra bagheta frantuzeasca artizanala au…

O oră ago