Pe ce se bazeaza Dragnea. Un partid cu un discurs anti-UE similar a avut un mare succes in alegerile din Estonia

externe

Guvernul de coalitie din Estonia, care include un partid de extrema-dreapta (EKRE), a depus luni juramantul de investire in Parlament, in fata presedintelui tarii, Kersti Kaljulaid. EKRE are un discurs populist si nationalist, partidul pledeaza pentru abolirea legii care recunoaste uniunile civile intre persoane de acelasi sex, cere modificarea legii referitoare la avort si se opune cotelor de imigranti stabilite de Uniunea Europeana.

Noul executiv, format din Partidul Centrist al premierului Juri Ratas, formatiunea conservatoare Pro Patria (Isamaa) si Partidul Conservator al Poporului (EKRE, extrema dreapta), a fost investit miercuri in Parlament (Riigikogu), in prezenta presedintei Kersti Kaljulaid.

Este pentru prima data cand un partid anti-EU si anti-imigratie face parte dintr-un guvern al Estoniei, tara membra a Uniunii Europene si a NATO. Retorica acestui partid a divizat Estonia inca de cand formatiunea a intrat in Parlament, in 2015. EKRE a reusit insa sa obtina 17,8 la suta din voturi in alegeri, devenind al treilea partid al tarii, aminteste Digi24.

Coalitia tripartita aflata la guvernare la Tallinn detine 56 din cele 101 de mandate parlamentare. Fiecare dintre cele trei partide componente va avea cinci posturi de ministru in guvern.

Liderul EKRE, Mart Helme, in varsta de 69 de ani, a fost numit ministru de interne, in timp ce fiul sau, Martin, de 43 de ani, a devenit ministru de finante.

In semn de protest fata de discursul celor de la EKRE, presedinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, a purtat la ceremonia de investire a noului guvern un bluzon sport pe care scria „Cuvantul e liber”

Gestul a fost interpretat ca un mesaj pe care il transmite seful statului: vrea sa atraga atentia asupra importantei libertatii de exprimare, in conditiile in care in ultimele saptamani EKRE a acuzat presa din Estonia ca relateaza distorsionat despre afacerile partidului.

La inceputul lunii aprilie, Peeter Helme – nepotul lui Mart Helme, liderul EKRE – a fost numit redactor-sef al celui mai mare si mai vechi ziar din Estonia, Postimees. Peeter Helme lucra deja la aceasta publicatie.

Mai mult despre:


Comentarii: