politica

Pe cine a trimis Ciolacu sa apere Sectia Speciala: Avocata disperata a fugarului Daniel Dragomir si Alfred Simonis. Vicol: „Urmeaza noi abuzuri”

Liderii PSD s-au ferit miercuri, in Camera Deputatilor, sa ia cuvantul la dezbaterile pe proiectul de lege de desfiintare a Sectiei Speciale. Ciolacu i-a trimis in schimb pedeputatii Laura Vicol si Alfred Simonis sa apere Sectia Speciala.

Laura Vicol, avocata fugarului condamnat Daniel Dragomir, a sustinut un discurs pe un ton foarte ridicat in care a sustinut ca „urmeaza noi abuzuri”.

„Suntem astazi aici pentru ca USR-istii si PNL-istii doresc sa-si duca acest plan la capat cu orice costuri. Desfiintarea Sectiei privind investigarea infractiunilor din Justitie este ceea ce viseaza noaptea, ceea ce mananca dimineata, la pranz si seara. Dar in realitate nu despre desfiintarea SIIJ este vorba aici, ci despre independenta magistratilor. USR si PNL cred ca independenta magistratilor se ia si se ofera de catre politic, nu de catre Constitutie si nu prin legi.

(…) Unei structuri solicitate de cei din justitie, si nu de politicieni, unei structuri conduse de procurori numiti de CSM, fara inteventia factorului politic, unei structuri care functioneaza sub autoritatea Parchetului General, exact acestei institutii doresc colegii nostri de la USR si de la PNL sa-i puna capat. De ce? Pentru ca urmeaza un nou sir de abuzuri. (…) Si nimeni nu trebuie sa fie tras la raspundere pentru ele, din aceasta cauza se doreste desfiintarea SIIJ. (…) Nu va intereseaza ca magistratii se tem de presiuni. (…) Marele vostru plan in reforma justitiei este desfiintarea SIIJ”, a tipat Laura Vicol.

Ulterior a luat cuvantul si liderul grupului PSD, Alfred Simonis: „Nu trebuie desfiintata Sectia speciala, daca nu functioneaza perfect, haideti sa o facem perfecta”.

Marcel Ciolacu a anuntat in mai multe randuri ca PSD va ataca la CCR legea de desfiintare a Sectiei Speciale.

Infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie (SIIJ) a fost o mare eroare, iar solutia legislativa era cea care a fost trimisa de Guvern la Parlament, a declarat, miercuri, ministrul Justitiei, Stelian Ion.

„Realitatea a dovedit ca infiintarea acestei Sectii speciale a fost o mare eroare. Consider ca este o rusine in privinta Justitiei romane privind retroactiv si vazand bilantul acestei sectii. (…) . Avea ocazia aceasta Sectie speciala sa demonstreze tuturor ca ne-am inselat atunci cand am criticat in mod vehement infiintarea ei. Nu s-a intamplat lucrul acesta”, a declarat Stelian Ion la dezbaterea proiectului de lege privind desfiintarea SIIJ.

Potrivit acestuia, „dincolo de cateva anchete targetate, in special pe magistratii curajosi”, nu exista niciun fel de rezultate.

„Dimpotriva, 6.000 de dosare acum sunt nesolutionate, sunt blocate efectiv. (…) Ne dorim sa avem o solutie legislativa care sa nu cada nici intr-o extrema, nici in alta, adica o solutie legislativa echilibrata. Si pentru Guvernul Romaniei aceasta solutie legislativa era cea pe care am trimis-o catre Parlament, fara alte prevederi speciale, pentru ca este foarte important sa respectam cateva principii”, a adaugat ministrul.

El a mentionat ca faptele de coruptie si cele care tin de criminalitate organizata si terorism trebuie sa fie anchetate de procurori specializati.

„Acest principiu trebuie respectat. Sub nicio forma nu vom admite ideea ca aceste dosare care vizeaza magistratii si pot avea ca obiect fapte de coruptie sa nu fie (…) anchetate de DNA. De fapt, una dintre mizele principale ale infiintarii acestei sectii a fost tocmai aceea ca printr-un sistem foarte ingenios, dar parsiv, as spune, pus la punct sa fie trase catre Sectia speciala dosare de coruptie si lucrul asta s-a intamplat, au existat asemenea exemple. De aceea, este foarte important ca, oricare ar fi solutia legislativa care este la indemana dumneavoastra, a parlamentarilor, sa nu se atinga nimeni de competenta DNA, pentru ca asta ar inseamna sa nu avem incredere intr-o institutie importanta a statului care a avut rezultate bune, cu toate criticile care au existat in spatiul public. Este foarte important sa nu existe argumentul pe viitor ca, iata, magistratii nu au incredere in aceasta institutie. Pe de alta parte, bilantul a fost unul negativ, cu cheltuiala foarte mare, cu rezultate slabe”, a argumentat ministrul Justitiei.

Stelian Ion a aratat ca nu exista un fenomen generalizat de coruptie in cadrul magistraturii.

„Sunt fapte izolate, dar ele nu pot fi acoperite, ele trebuie de catre magistratura, de catre justitie descoperite si deferite Justitiei. Dincolo de asta, orice discutie despre alte subiecte se vor purta pe baza amendamentelor. Guvernul sustine varianta in forma initiala trimisa catre Parlament, consideram ca aceasta este varianta cea mai corecta. Este la latitudinea dumneavoastra, a parlamentarilor, cum veti vota. Cred ca aceasta Sectie speciala trebuie desfiintata”, a concluzionat ministrul Justitiei.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Dan Voiculescu se da cu Firea. Sondaj la Antena 3, Piedone este trantit pe locul 2, de la 40% a fost adus la 28%

Antena 3 a prezentat, joi seara, un sondaj ARA din care rezulta ca Gabriela Firea…

4 ore ago

42 de persoane au fost evacuate in urma prabusirii unei strazi in Slanic. Situatia este in permanenta monitorizata

Peste 40 de persoane au fost evacuate, joi, din zona in care s-a surpat o…

6 ore ago

Prea stridenta! Un tribunal german dispune inlaturarea unei statui colorate dintr-un cimitir

De trei ani, o disputa intre comunitate si parintii unui tanar decedat din orasul german…

6 ore ago

„Rezultat final bun”: 130 de balene au fost salvate dupa ce au esuat pe o plaja din Australia de Vest. Cel putin 28 au murit

O operatiune dramatica de salvare a vietii a peste 100 de balene-pilot esuate pe o…

6 ore ago

Carti care contin arsenic, izolate la Biblioteca Nationala a Frantei

Patru carti au fost izolate in Biblioteca Nationala a Frantei din cauza ingrijorarii ca ar…

6 ore ago