Pe cine a trimis Romania in Comisia de la Venetia: Raduletu, fost membru UNPR si fostul avocat al condamnatului Antonie Solomon

politica

Pe langa ministrul de Externe Bogdan Aurescu, supleant din partea Romaniei in comisia care ar trebui sa-si spuna cuvantul pe legile justitiei promovate de ministrul Catalin Predoiu este Sebastian Radu Iulian Raduletu. El este fostul consilier al lui Predoiu in perioada iulie – decembrie 2008, fostul avocat al ex-primarului Craiovei, Antonie Solomon, si fost membru UNPR.

Conferentiar la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative din Craiova, Raduletu este nascut in 1975. Potrivit CV-ului sau, in 2000 si-a sustinut lucrarea de doctorat „Dreptul de proprietate ca drept fundamental”, titlul de doctor fiind obtinut inainte de a implini 25 de ani.

In ciuda CV-ului pompos, Raduletu a uitat sa treaca faptul ca a fost membru al Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR) fostul partid al lui Gabriel Oprea, fost ministru de Interne.

Avocatul inculpatilor acuzati de coruptie

Raduletu a fost si avocatul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, judecat pentru fapte de corupte. Fostul edil si-a trecut avocatul pe listele pentru alegerile locale din 2012, intentia sa fiind cs Raduletu sa ajunga senator pe listele aceluiasi partid. „Va garantez ca avocatul Sebastian Raduletu va fi senator de Craiova”, declara Solomon intr-o conferinta de presa din acelasi an. Un an mai tarziu, Antonie Solomon, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare dupa ce a luat o mita de 50.000 de euro.

In 2011, Raduletu este cel care i-a cununat baiatul lui Solomon, chiar in biserica facuta de tatal sau. Ceremonia a fost oficiata de un sobor de cinci preoti, in frunte cu mitropolitul Irineu Popa.

Potrivit presei locale, Raduletu l-a aparat si pe fostul director al Diviziei Energie a Complexului Energetic Oltenia(CEO), Marian Motocu, individ trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, dupa incheierea unui contract pentru achizitionarea de amoniac cu incalcarea prevederilor legale. Prejudiciul creat CE Turceni se ridica la peste 800 milioane de lei la nivelul anului 2012.

Numirile politice ale Romaniei pentru Comisia de la Venetia

Numirea unui reprezentant in cadrul Comisiei de la Venetia trebuie sa acopere exigentele nominalizate in regulamentul de functionare – cei alesi fiind „experti independenti care au atins eminenta prin experienta lor in institutii democratice sau prin contributia la intarirea Legii sau a stiintelor politice”.
Intre cerintele postului se afla si „promovarea statului de drept si a democratiei”. Potrivit regulamentului, participarea membrului supleant la lucrarile Comisiei in cadrul celor patru sesiuni anuale are loc in masura in care participarea membrului plin nu este posibila.

Alaturi de Kargastan si Palestina

Romania, Kargastan, Italia si Palestina sunt singurele tari reprezentate de ministri in Comisia de la Venetia. Reprezentarea Romaniei in Comisia de la Venetia, organul consultativ al Consiliului Europei, este reprezentata de ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Kargastan si Palestina mai au ministrii justitiei in Comisie, un caz aparte fiind al Italiei, Marta Cartabia fiind inainte presedita a Curtii Constitutionale si ulterior numita ministru al justitiei al Republicii Italiene.

In rest, toate tarile care fac parte din organismul international sunt reprezentate de profesori universitari in drept, fosti judecatori sau fosti demnitari.

In urma cu cateva zile, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a explicat in Parlament ca guvernul nu vrea sa astepte avizul Comisiei de la Venetia pe proiectele celor trei legi ale justitiei pentru ca executivul are ca obiectiv aderarea la Schengen.

„Daca recomandarile Comisie de la Venetia vor insemna modificari legislative, spun daca, atunci vom cantari, poate ca unele trebuie facute, poate ca altele nu trebuie facute, pentru ca, pana la urma, Parlamentul este suveran si in Romania, cum este si in restul statelor UE. De aceea, sunt recomandari si nu directive, nu instructiuni”, a mai spus Predoiu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: