Pe Dancila o paste puscaria daca il minte pe presedintele tarii in legatura cu agenda Guvernului. Ce spune legea

politica

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis luni o scrisoare prim-ministrului Viorica Dancila, prin care ii solicita agenda de lucru a fiecarei sedinte a Guvernului. Daca premierul il va dezinforma in legatura cu deciziile care vor fi adoptate, Dancila ar putea sa ajunga la inchisoare.

Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, art. 8 alin (1) lit. b), are urmatoarea prevedere: „Prezentarea, cu rea-credinta, de date inexacte Parlamentului sau Presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului este pedepsita cu inchisoare de la 2 la 12 ani”.

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis luni o scrisoare prim-ministrului Viorica Dancila, prin care ii solicita agenda de lucru a fiecarei sedinte a Guvernului, informeaza Administratia Prezidentiala.

„In vederea exercitarii prerogativelor stabilite de art. 87 din Constitutie, va solicit sa imi transmiteti agenda de lucru a fiecarei sedinte a Guvernului. Invederez ca obligatia comunicarii este prevazuta de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum si a altor documente, in vederea adoptarii/aprobarii, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 561/2009”, arata seful statului in scrisoare.

Klaus Iohannis subliniaza ca, potrivit dispozitiilor mentionate, agenda de lucru a sedintei Guvernului se comunica autoritatilor publice interesate, impreuna cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum si documentele insotitoare respective, cu cel putin 24 de ore inainte de ziua sedintei Guvernului.

Potrivit articolului 87 din Constitutie, presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea prim-ministrului, in alte situatii. De asemenea, seful statului prezideaza sedintele Executivului la care participa.

Articolul 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum si a altor documente, in vederea adoptarii/ aprobarii stabileste ca agenda de lucru a sedintei Executivului se comunica de catre Secretariatul General al Guvernului, impreuna cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum si documentele insotitoare respective, tuturor membrilor Cabinetului, conducatorilor altor autoritati publice interesate, precum si altor participanti la sedinta Guvernului, cu cel putin 24 de ore inainte de aceasta reuniune.

Duminica, la Consiliul National al PSD, presedintele social-democratilor, Liviu Dragnea, a declarat ca tema amnistiei si gratierii trebuie abordata, pentru ca acest subiect sa fie inchis, intrucat PSD si ALDE au si obligatia de a repara nedreptatile.

„Se vorbeste in Romania despre amnistie si gratiere ca si cum s-ar vorbi ca avem vreo bomba atomica si ne gandim daca sa o folosim sau nu impotriva Uniunii Europene sau impotriva lumii. Eu nu ma tem sa pronunt aceste cuvinte. Daca cineva gaseste alte instrumente, alte masuri legislative, orice alt tip de actiune care sa rezolve in totalitate, sa repare toate nedreptatile care s-au intamplat in Romania si care se intampla in continuare, toate abuzurile din Justitie altfel decat prin amnistie si gratiere va avea tot sprijinul partidului si al meu personal. Daca nu, nu mai ezitati, nu stiu cand, nu stiu cum, dar PSD-ul, PSD-ALDE are si aceasta obligatie sa repare nedreptatile”, a afirmat Dragnea.

Mai mult despre: ,

Comentarii: