Pe „social-democrati” nu-i duce mintea. Doi jurnalisti ii arata lui Dancila: de ce Alexandra a trebuit sa faca autostopul

news

Jurnalistii Mircea Marian si Oana Dobre Dimofte scot in evidenta o alta cauza majora a dramei de la Caracal. Alexandra a fost nevoita sa faca autostopul pentru ca transportul public judetean a fost desfiintat la presiunile baronilor PSD.

„Aparent fara legatura cu drama de la Caracal: cand fiica mea era in anul I la facultate, la Universitatea din Stirling, un student de acolo, beat fiind, a cazut in rau, iarna, noaptea, si l-au gasit abia dupa o luna. Imediat, orasul Stirling a reorganizat transportul de noapte, a bagat autobuze si i-a obligat pe taximetristi sa-i duca la camine pe studentii care ieseau din cluburi. Nu a incercat cu sfaturi stupide, de genul `Nu va mai imbatati…`, fiindca erau ridicoli. Masurile au fost luate imediat, repet, fara dezbateri de luni intregi si fara sa miorlaie ca nu au bani, fiindca era vorba de viata unor tineri.

De fapt, cum a ajuns o fata de 15 ani sa accepte sa fie luata cu masina de catre un necinoscut? Fiindca in Caracal transportul in comun e la pamant, iar prin OUG 51/2019 guvernul Danciula a scos transportul judetean din sfera serviciilor publice – “’a presiunile presedintilor de consilii judetene, sub motivatia ca bugetul nu le permite sa sustina serviciul de transport’, scrie Federatia Elevilor.

Si uite ca, la trei zile de la explozia scandalului de la Caracal, guvernul Dancila si baronimea locala nu spun o vorba despre refacerea transportului judetean, desi este clar ca vor mai fi violuri si crime si alte nenorociri generate de faptul ca niste fete tinere sunt nevoite sa faca autostopul pentru a ajunge acasa. Bine ca facem referendum pentru inasprirea pedepselor, o chestiune pe care guvernul o poate rezolva in 24 de ore, prin OUG, daca chiar crede ca este necesara”, a scris Mircea Marian pe Facebook.

Si jurnalista Oana Dobre Dimofte a remarcat acest aspect.

„N-am auzit pe nimeni la televizor sa vorbeasca despre asta. Poate nu i s-a parut nimanui important Asa ca o sa vorbesc eu aici. Mie mi se pare important. Foarte important.

Ce cauta Alexandra in masina celui care a ucis-o? Facea autostopul. De ce facea autostopul Alexandra? Pentru ca venea de la Dobrosleni la Caracal. Ce facea Alexandra la Caracal? Fusese la meditatii.

Alexandra facea autostopul pentru ca rutele interjudetene au fost desfiintate. Alexandra mergea la meditatii in Caracal pentru ca in satul ei nu gasise un profesor pe care sa se bazeze ca o va ajuta sa ia bacalaureatul cu nota pe care o visa.

Alexandra trebuia sa faca meditatii pentru ca sistemul romanesc de Educatie nu i-a oferit in scoala ceea ce ii trebuia. Asa ca a apelat la meditatii. Si la autostop.

Un om a ucis-o pe Alexandra. Societatea si politica ultimilor 30 de ani i-au creat acelui om toate conditiile ca sa o omoare pe Alexandra. El doar a venit si a luat. O viata”, a scris Dimofte.

Federatia Elevilor din Romania a sesizat deja acest aspect si solicita Guvernului sa ia masuri de urgenta pentru remedierea situatiei transportului, avand in vedere tragedia petrecuta la Caracal, precizand ca elevii din mediul rural din Romania sunt nevoiti sa calatoreasca la ocazie.

De asemenea, reprezentantii elevilor mai sustin ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2019, aprobata de Guvern luna trecuta, gestionarea serviciului de transport judetean a devenit si mai haotica pentru ca noua legislatie este contradictorie si contrara dreptului Uniunii Europene.

„Viata elevilor pusa in pericol! In lipsa transportului judetean sunt nevoiti sa calatoreasca la ocazie! Federatia Elevilor din Romania solicita Guvernului sa ia masuri de urgenta pentru remedierea situatiei transportului, avand in vedere tragedia petrecuta la Caracal. Elevii din mediul rural din Romania sunt nevoiti sa calatoreasca la ocazie, deoarece transportatorii nu practica toate traseele si nu opresc in unele localitati”, se arata intr-un comunicat al federatiei.

Federatia Elevilor din Romania face referire la cazul de saptamana aceasta de la Caracal si la disparitia celeilalte adolescente in luna aprilie.

„Federatia Elevilor din Romania considera ca o cauza a acestei intamplari o constituie gestionarea defectuoasa a transportului de catre Consiliul Judetean Olt. Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2019, aprobata de Guvern luna trecuta, gestionarea serviciului de transport judetean a devenit si mai haotica pentru ca noua legislatie este contradictorie si contrara dreptului Uniunii Europene”, se arata in comunicat.

Federatia aminteste ca pana in data de 28 iunie transportul judetean de persoane era serviciu public. In acest caz, autoritatile publice aveau obligatia sa asigure, prin licitatie, deservirea tuturor localitatilor dintr-un judet, prin intermediul obligatiilor de serviciu public.

„In schimb, consiliile judetene au inteles sa incalce legea fata de toti calatorii in general, si fata de persoanele din mediul rural in special, alegand sa ii priveze de transport de calitate, neincheiand contractele cu operatorii de transport. Atragem atentia asupra faptului ca, in urma OUG 51/2019, transportul judetean a fost eliminat din sfera serviciilor publice la presiunile presedintilor de consilii judetene, sub motivatia ca bugetul nu le permite sa sustina serviciul de transport. Astfel, transportatorii nu mai pot fi obligati sa practice traseele ce nu le aduc profit, iar zonele rurale mai putin populate devin izolate, oamenii fiind nevoiti sa foloseasca cursele de ocazie, aspecte puse in vederea Guvernului chiar si de catre Consiliul Concurentei prin punctul de vedere emis”, se arata in comunicat.

Federatia solicita Parlamentului Romaniei sa respinga OUG nr. 51/2019. „In caz contrar, ne exprimam ingrijorarea ca tragedii de tipul celei din Caracal se vor mai petrece, in lipsa unor servicii de transport sigure si accesibile”, avertizeaza Federatia Elevilor din Romania.

Mai mult despre: ,

Comentarii: