Pe urmele lui Dragnea. Ungaria inscrie „familia traditionala” in Constitutie iar Polonia se rasteste la UE

externe

Premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a confirmat vineri cancelarului german Angela Merkel faptul ca Varsovia este pregatita sa blocheze bugetul multianual al UE din cauza disputei privind conditionarea accesarii fondurilor europene de statul de drept.

”Am reafirmat hotararea noastra de opune veto noului buget daca nu gasim o solutie care este buna pentru UE in ansamblu, nu doar pentru unele dintre membrele ei”, a scris Morawiecki pe pagina sa de Facebook, potrivit Reuters, citata de Agerpres.

”I-am spus astazi cancelarului (german) ca Polonia doreste mai multe eforturi pentru a se gasi cat mai repede posibil o solutie care sa garanteze dreptul tuturor statelor membre si sa respecte procedurile din tratate”, a adaugat seful executivului polonez.

Discutia lui Morawiecki cu Merkel are loc la o zi dupa de premierul polonez a fost la Budapesta pentru a-si coordona pozitia pe acest subiect cu omologul sau ungar Viktor Orban.

”Obiectivul nostru este sa prevenim un mecanism care nu va consolida, ci va submina statul de drept in interiorul UE prin degradarea lui la un instrument politic. Conditionalitatea propusa eludeaza Tratatul UE, foloseste definitii vagi si termeni ambigui, fara criterii clare asupra justificarii sanctiunilor si nu cuprinde garantii procedurale concrete”, au mentionat cei doi premieri intr-o declaratie comuna dupa aceste discutii.

Ei considera ca introducerea unei asemenea conditionalitati se poate face numai prin modificarea tratatelor UE in urma unei conferinte interguvernamentale si au propus ca mai intai ”sa fie puse la dispozitie fondurile necesare cat mai repede posibil” si apoi ”sa vedem daca trebuie sa legam statul de drept si interesele financiare ale Uniunii”.

Ungaria se teme in special ca va fi sanctionata pentru masurile ei impotriva migratiei si pentru chestiunile ce tin de identitatea de gen, precum inscrierea definitiei familiei traditionale in Constitutie propusa recent de guvernul de la Budapesta, in timp ce Polonia se afla in conflict cu institutiile europene pe tema reformelor judiciare si a drepturilor persoanelor LGBT.

In cadrul unui vot preliminar la reuniunea de saptamana trecuta a reprezentantilor permanenti ai statelor UE, Polonia si Ungaria si-au pus in aplicare amenintarea ca vor bloca prin veto bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) si planul de redresare ”Next Generation” (de 750 de miliarde de euro), daca va fi adoptat acordul convenit la inceputul lunii intre Parlamentul European si presedintia germana a Consiliului UE privind introducerea criteriului conditionalitatii.

Acest acord, adoptat la acea reuniune prin majoritate calificata, prevede ca, la propunerea Comisiei Europene si cu aprobarea unei majoritati calificate a statelor membre, vor putea fi suspendate fondurile europene in cazul statelor membre acuzate ca incalca statul de drept (independenta justitiei, a presei, drepturile fundamentale etc), mecanism considerat de guvernele polonez si ungar un instrument arbitrar bazat pe criterii politice si ideologice.

Mai mult despre:

Comentarii: