Penala Rovana Plumb, vedeta in presa germana: „Nici macar socialistii nu o sustin”. Tot mai putine sanse sa fie numita comisar european

politica

Pericolul ca Rovana Plumb sa nu fie titularizata pe postul de comisar european este major, crede jurnalistul Reinhard Veser, in articolul publicat vineri, 13 septembrie, in cotidianul de mare tiraj Frankfurter Allgemeine Zeitung, scrie Deutsche Welle.

Dincolo de protestele opozitiei din Romania, candidata Plumb nu se bucura nici de sprijinul liberalilor din Parlamentul European, condusi de Dacian Ciolos, nici de cel al ecologistilor sau al conservatorilor. Mai mult chiar, pana recent responsabila pentru fondurile europene din cabinetul de la Bucuresti, nu poate miza nici macar pe votul unanim al social-democratilor.

Autorul articolului aminteste de rolul pe care il are Rovana Plumb in partidul de guvernamant de la Bucuresti, ca si de incercarile repetate ale PSD de a pune justitia sub control politic si de a impiedica tot ceea ce tine de combaterea coruptiei.

De altfel, politiciana in varsta de 59 de ani are state vechi in functii de conducere din PSD. Reamintind de momentul arestarii lui Liviu Dragnea, la o zi dupa alegerile parlamentare europene din luna mai, jurnalistul german trece in revista si acuzatiile care au vizat-o pe Rovana Plumb, dar pentru care nu a putut fi cercetata, intrucat parlamentul a refuzat sa ii ridice imunitatea parlamentara in toamna anului 2017. Atunci ea era acuzata ca, printre altele, trecuse insula Belina, de pe Dunare, din proprietatea statului in mainile familie Dragnea. O insula pe care acesta a transformat-o in spatiu privat de pescuit pentru el si tovarasii sai. S-a dovedit ca Rovana Plumb a comis atunci o ilegalitate iar insula a revenit la finele anului 2018 in proprietatea statului.

Anchetarea Rovanei Plumb si a celeilalte politiciene apropiate de Dragnea, Sevil Shhaideh, s-a soldat la sfarsitul lui 2017, in mod indirect, cu caderea guvernului de la Bucuresti, mai aminteste jurnalistul german.

Cand, la sfarsitul anului 2018, Liviu Dragnea si Viorica Dancila au lansat atacuri la adresa Bruxellesului, Rovana Plumb li s-a alaturat, respingand vehement avertismentele legate de „reforma justitiei”. Tonul autoritatilor de la Bucuresti s-a temperat dupa arestarea lui Liviu Dragnea, iar cabinetul Dancila nu continua schimbarile criticate de opinia publica internationala.

Dar nici solicitarile referitoare la anularea modificarilor decise deja nu sunt luate in serios de guvernul de la Bucuresti. Pentru jurnalistul german, nominalizarea Rovanei Plumb reprezinta „un indiciu al mentinerii cursului guvernului de la Bucuresti”.

Situatia in care se afla Rovana Plumb este cu atat mai picanta cu cat la Bruxelles o alta candidatura se bucura de sprijinul si atentia opiniei publice. Jurnalistul de la FAZ aminteste de cea sub conducerea careia DNA a cercetat-o pe Rovana Plumb, nimeni alta decat Laura Codruta Kovesi. Reinhard Veser se refera si la interdictia prin care Kovesi nu a mai avut voie sa paraseasca Romania, decizia fiind anulata dupa intense proteste de la Bruxelles.

Spre deosebire de putinele sanse ale Rovanei Plumb, Laura Codruta Kovesi este creditata cu multa incredere pentru a deveni prima procuroare-sefa a Uniunii Europene, conchide jurnalistul Reinhard Veser in editia de vineri, 13 septembrie, a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Citeste si: Sefa CE are probleme serioase din cauza Rovanei Plumb si a altor doi dubiosi. Articol in Der Spiegel: „Nu-mi pot imagina ca Ursula von der Leyen ar putea sa lucreze cu acesti oameni”

Mai mult despre:

Comentarii: