Penalii nu se linistesc, planuiesc noi atacuri la adresa statului de drept. Tariceanu l-a pus deja pe ministrul de Externe sa atace violent Comisia Europeana

politica

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat, joi, la Antena 3 ca o eventuala conditionare a acordarii fondurilor europene de respectarea statului de drept reprezinta o „incalcare grosolana a dispozitiilor tratatelor care stau la baza Uniunii Europene”.

Acesta a vorbit la Antena 3, pornind de la declaratia pe care a facut-o, la inceputul zilei, alaturi de omologul sau polonez, sau polonez, Jacek Czaputowicz. „In legatura cu legarea fondurilor de alte elemente, din punctul meu de vedere, ar constitui o incalcare grosolana nu numai a prevederilor, dar si a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, care au ca obiectiv fundamental solidaritatea si asigurarea convergentei intre economiile statelor membre”, a spus seful diplomatiei romane la declaratia de presa comuna.

Astfel, el a afirmat la Antena 3 ca „exista anumite voci si chiar anumite luari de pozitie in acest sens”. „Subliniez foarte clar faptul ca pe langa incalcarea, intr-adevar, grosolana a dispozitiilor tratatelor care stau la baza Uniunii Europene, este vorba si de incalcarea uneia dintre valorile fundamentale. Uniunea Europeana urmareste ca toate statele, prin solidaritate si convergenta, sa ajunga la niveluri asemanatoare de dezvoltare”, a spus el, referindu-se la discutiile de la Bruxelles privind conditionarea acordarii fondurilor UE de respectarea statului de drept.

In acest sens, Melescanu a mentionat strategia de extindere a UE in Balcanii de Vest.

„Fondurile care se dau pentru convergenta, fondurile care se dau pentru politica agricola comuna servesc tocmai acestui obiectiv si mi se pare o chestiune inacceptabila, mai ales ca in strategia privind perspectiva de extindere pentru Balcanii de Vest a Uniunii Europene, care urmeaza sa fie data publicitatii in zilele urmatoare, se scrie negru pe alb ca obiectivul principal al acestei strategii il reprezinta alinierea progresiva a modului si nivelului de trai al statelor respective la cel specific al UE. Or, fara fonduri de convergenta, acest lucru nu se poate realiza. Deci este clar, negru pe alb, ca aceasta valoare este un obiectiv fundamental al functionarii Uniunii Europene”, a mai spus el, citat de Agerpres.

Ministrul de Externe a vorbit si despre aportul economic al Romaniei la bugetul UE.

„Avem o contributie importanta, o cotizatie pe care o platim anual si care nu este lipsita de valoare”, a punctat acesta. Potrivit lui Melescanu, „Romania a oferit Uniunii Europene un sprijin economic deosebit”.

„Deschiderea pietei romanesti a insemnat pentru foarte multe tari din Uniunea Europeana o posibilitate extraordinara de a veni in Romania si de a face in tara noastra o serie de afaceri (…) in marea lor majoritate, beneficiile lor se intorc spre tara de unde au venit respectivele investitii”, a apreciat acesta.

El a facut, in acest sens, o comparatie intre fondurile UE acordate Romaniei si profiturile firmelor din spatiul comunitar realizate in tara noastra.

„Daca le punem pe un cantar fondurile pe care le-am primit si profiturile care s-au realizat in Romania ca urmare a deschiderii economiei noastre catre tarile Uniunii Europene, nu cred ca iese in pierdere Uniunea Europeana”, a afirmat Teodor Melescanu.

De asemenea, a precizat el, o decizie de conditionare a fondurilor europene de diverse dosare „nu sta la indemana Comisiei (Europene – n.r.) sau a altor organisme, ci la nivelul Consiliului Uniunii Europene, care e la nivel de sefi de state si de guverne”.

Ministrul a adaugat ca a vorbit pe aceasta tema si cu comisarul roman Corina Cretu. „Am avut discutii pe aceasta tema, recunosc ca este si dansa ingrijorata de discutiile pe aceasta tema pentru ca afecteaza exact portofoliul sau (…) Nu putem sa o lasam singura sa duca o batalie, batalia asta trebuie sa o ducem cu totii”, a evidentiat Melescanu.

El s-a declarat impotriva ideii de Europa „cu mai multe viteze”. „Daca exista un consens national foarte puternic in politica externa romaneasca, este consensul de a nu accepta idei cu teze cu nucleu dur si periferie, cu viteze variabile, cu geometrie variabila (…) Din punctul meu de vedere, este o pozitie pe care ar trebui sa o promovam cu foarte multa fermitate si va asigur ca nu vom fi singuri in aceasta batalie”, a concluzionat Melescanu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: