Penalii pun mana pe sefia CSM. Noua sefa a CSM a cerut anchetarea lui Augustin Lazar. Judecatoarea are proprietati importante in Teleorman

news

Vineri au loc alegeri pentru noua conducere a CSM. Pentru functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii candideaza judecatoarea Simona Camelia Marcu, membru al CSM din partea instantei supreme, iar pentru postul de vicepresedinte si-au depus candidatiurile procurorii Codrut Olaru si Nicolae Solomon. Marcu este considerata de jurnalistii specializati pe justitie drept o sustinatoare a modificarii legilor justitiei.

Update: Simona Marcu a fost aleasa presedinte a CSM cu 11 voturi „pentru” si 8 „impotriva”.

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu aminteste ca noua sefa a CSM a cerut ca Augistin Lazar sa fie verificat de Inspectia Judiciara.

„Despre doamna Marcu cred ca spune cam totul faptul ca este cea care a cerut ca procurorul general Augustin Lazar sa fie verificat de Inspectia Judiciara pentru felul in care a comunicat public pe tema OUG 13, iar DNA pentru faptul ca a indraznit sa ancheteze circumstantele emiterii OUG 13.

Dna judecator Marcu, care, potrivit declaratiei de avere, are proprietati importante in Teleorman, este o adversara de traditie a zonei DNA – anticoruptie, iar in CSM face corp comun cu Gabriela Blatag si Lia Savonea, grup sustinut frenetic de Antena 3.

Cheia alegerii dnei Marcu in fruntea CSM este presedinta ICCJ, Cristina Tarcea, personaj extrem de alunecos. Sa ne aducem aminte, de exemplu, ca dna Tarcea a facut parte din grupul judecatoarelor care a boicotat sedinta in care trebuia discutata raportul de audit negativ privind conducerea Inspectiei Judiciare, salvand actuala conducere a IJ care a dus aceasta institutie in scandaluri fara precedent, si a votat in CSM pentru un aviz pozitiv cu observatii pentru Legile Justitiei, acum atacate la CCR de chiar ICCJ.

Avand in vederea sustinerea dnei Tarcea pentru Simona Marcu, actuala presedinta CSM, Mariana Ghena, care reprezinta la randul sau ICCJ, s-a temut sa o infrunte pe sefa ICCJ si s-a alaturat dnei Marcu, care i-a fost adversara tot anul trecut”, scrie Dogioiu pe ziare.com.

In sedinta de vineri, CSM alege presedintele si vicepresedintele pentru anul 2018, mandatele acestora fiind de un an.

In 2017, presedintele CSM a fost judecatoarea Mariana Ghena, iar postul de vicepresedinte a fost ocupat de procurorul Cristian Ban. Din Consiliu mai fac parte judecatorii Mihai Andrei Balan, Gabriela Baltag, Andrea Annamaria Chis, Simona Camelia Marcu, Mihai Bogdan Mateescu, Evelina Mirela Oprina, Lia Savonea, Nicoleta Margareta Tint si procurorii Florin Deac, Codrut Olaru, Nicolae Andrei Solomon, Tatiana Toader. De asemenea, presedintele ICCJ, Iulia Tarcea, procurorul general Augustin Lazar si ministrul Justitiei, Tudorel Toader sunt membri de drept ai CSM. Din CSM fac parte si Victor Alistar si Romeu Chelariu, ca reprezentanti ai societatii civile.

Pentru functia de presedinte al CSM candideaza judecatoarea Simona Marcu, iar pentru functia de vicepresedinte si-au depus candidaturile procurorii Codrut Olaru si Nicolae Solomon.

Simona Camelia Marcu, in varsta de 51 de ani, este membru al CSM din partea Inaltei Curti de casatie si Justitie.

Potrivit CV-ului sau, Simona Marcu a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti in 1988 si a fost jurisconsult, judecator la Judecatoria Sector 1 si la Tribunalul Bucuresti, presedinte de sectie, vicepresedinte al Tribunalului Bucuresti, judecator la Curtea de Apel Bucuresti si judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal.

In proiectul prezentat la depunerea candidaturii pentru alegerea ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Marcu a pledat pentru „echilibrul sistemului judiciar”, aratand ca „CSM trebuie sa-si asume pe deplin rolul constitutional de garant al independentei justitiei si sa se implice in stabilirea si aplicarea unor politici judiciare constante si coerente”.

De asemenea, ea a pledat pentru indemnizatiile si pensiile judecatorilor, aratand ca „aceste elemente nu constituie si nu trebuie tratate ca privilegii ale acestei categorii profesionale, ci ca o conditie obligatorie pentru asigurarea independentei justitiei”.

Conform ultimei sale declaratii de avere din iunie 2017, judecatoarea are un apartament de 143 de metri patrati si o casa de 285 de metri patrati in Bucuresti. In declaratia sa de avere sunt mentionate si proprietati ale sotului sau, avocatul Vasile Gil – o casa in Alexandria si terenuri in Bucuresti, Mogosoaia si Alexandria. Simona Marcu detine si doua autoturisme Alfa Romeo si Peugeot, precum si bijuterii in valoare de 6.000 de euro. Ea are si credite la banci in valoare totala de peste 183.000 euro. La capitolul venituri, judecatoarea a mentionat suma de 227.861 de lei incasata ca judecator la ICCJ, 24.747 de lei obtinuti ca membru in comisii de concurs la CSM, 14.612 de lei ca „formator” la Institutul National al Magistraturii si 17.550 de lei din inchirierea apartamentului din Bucuresti. Ea a mentionat si veniturile Cabinetului de avocatura Vasile Gil, in suma de 437.978 de lei.

In februarie 2017, Simona Camelia Marcu a cerut in sedinta CSM sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a verifica modul in care procurorul general Augustin Lazar, in calitate de reprezentant al Ministerului Public, „a gestionat comunicarea publica in perioada ulterioara trimiterii OUG 13, din perspectiva respectarii obligatiei de rezerva pe care o are orice magistrat. Ea a cerut suplimentarea ordinii de zi a CSM cu acest punct, dar solicitarea a fost respinsa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: