Penalul Manda cere sa i se vorbeasca cu „dumneavoastra”. Cum s-a rastit in fata ICCJ catre protestatarul Marian Morosanu – Video

politica

Vicepresedintele PSD, Claudiu Manda, a avut o reactie aroganta la adresa protestatarului Marian Morosanu dupa ce acesta l-a intrebat, marti, daca isi va da demisia din Parlamentul European in urma unei eventuale condamnari. Manda este acuzat de DNA de savarsirea infractiunii de folosire a influentei.

Manda a fost acostat de protestatar dupa ce a iesit de la ICCJ, unde a avut un nou termen in procesul intentat de DNA.

„Ce faceti daca instanta o sa decida judecarea? O sa-ti dai demisia din Parlamentul European? E mai mare rusinea ca un condamnat sa reprezinte Romania”, i-a spus protestatarul.

„Cred ca mai mare rusinea este mizeria pe care o faceti dvs.”, a replicat nervos Manda.

„Cine, voi astia care ati furat?”, a reactionat protestatarul.

„Dumneavoastra!”, a spus rastit Manda, cerand sa fie tratat cu respect. Apoi, Manda a facut semn cu degetul la cap, sugerand ca protestatarul are probleme psihice.

In luna aprilie, Claudiu Manda a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei ori autoritatii ca persoana cu functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, intr-un dosar in care este acuzat ca ar fi intervenit pe langa directorul AJPIS Dolj in favoarea unor asistati social care au incasat ajutor social necuvenit.

In acelasi dosar, a fost trimis in judecata Marius Nicolae Simcelescu, la data faptei directorul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Dolj, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul.

Potrivit unui comunicat al DNA, in calitate de presedinte al organizatiei judetene Dolj a PSD, Claudiu Manda ar fi intervenit, la data de 5 iunie 2015, pe langa directorul AJPIS Dolj, inculpatul Marius Nicolae Simcelescu, simpatizant si militant al aceluiasi partid, ocazie cu care si-ar fi folosit influenta si autoritatea ce decurgeau din calitatea de presedinte al organizatiei judetene, pentru a-l capacita pe director sa se implice in solutionarea favorabila a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoesti (Dolj), lucru pe care directorul institutiei l-ar fi facut prin incalcarea legii.

Procurorii sustin ca interventia lui Manda a avut ca scop obtinerea sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoesti.

„Interventia inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obtinerea, in mod necuvenit, pentru sine, pentru partid si pentru primarul comunei Bratovoesti, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoesti, fata de care AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obtinute in mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) si de a le procura acestora, tot in mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate catre AJPIS Dolj. Aceasta, in conditiile in care anterior a avut loc un control desfasurat de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Dolj prin care s-a constatat ca aproape 50% din persoanele verificate au incasat in mod necuvenit, in diferite perioade de timp, venitul minim garantat (VMG), intrucat nu erau indeplinite o serie de conditii esentiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social”, spun anchetatorii.

Ca urmare, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la persoanele mentionate in actul de control a sumelor platite necuvenit cu titlu de VMG, iar concomitent a incunostiintat aceste persoane ca trebuie sa restituie in cel mai scurt timp sumele respective.

„In acest context, in urma discutiei purtate in data de 5 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi actionat contrar dispozitiilor legale si ar fi dispus, in perioada imediat urmatoare discutiei, respectiv 5 – 29 iunie 2015, intocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat si in baza caruia au fost sterse, in mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primisera necuvenit ajutoare sociale. Ca urmare, AJPIS Dolj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei, reprezentand bani nerecuperati de la cele 59 de persoane mentionate procesul-verbal de control al AJPIS Dolj si in cazul carora se emisesera deja deciziile de recuperare a sumelor platite necuvenit”, arata DNA.

AJPIS Dolj s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 315.850 lei, reprezentand prejudiciu material cauzat prin fapta inculpatului Simcelescu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie (instanta competenta pe motiv ca Manda este membru al Parlamentului European), cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Anterior, procurorii au incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu primarul din comuna Bratovoesti, Ion Marin, acuzat de instigare la folosirea influentei sau autoritatii de catre persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si fals intelectual in forma continuata.

Printr-o sentinta penala din 29 octombrie 2020, definitiva prin neapelare la data de 16 noiembrie 2020, Tribunalul Dolj a admis acordul de recunoastere a vinovatiei si l-a condamnat pe primarul Ion Marin la doi ani inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.

Mai mult despre:

Comentarii: