Penalul Tariceanu face pe inteligentul. Ce are voie si ce nu are voie sa faca Iohannis la sedintele de Guvern

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, lider al ALDE, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca, presedintele nu conduce la sedintele de guvern, atunci cand participa, ci doar le prezideaza, avand astfel posibilitatea sa spuna ‘ii dau cuvantul si domnului cutare si domnului cutare’.

”Cand presedintele participa la sedintele de guvern, el nu conduce guvernul sau sedintele. El le prezideaza, ceea ce e cu totul altceva. Conducerea guvernului este asigurata numai si numai de primul ministru, chiar cand presedintele este prezent. Faptul ca prezideaza sedinta nu inseamna ca el conduce. Primul ministru este cel care, impreuna cu membrii guvernului, ia hotarari. Nu presedintele. Presedintele nu se poate substitui primului ministru. A prezida inseamna altceva. E functia care iti da posibilitatea sa spui <ii dau cuvantul si domnului cutare si domnului cutare>, dar in ceea ce inseamna exercvitarea functiei de a conduce guvernul, ea ramane atributul primului ministru,. chiatr in prezenta presedintelui. Presedintrele nu pioate sa spuna sau ”, a declarat pentru  Calin Popescu Tariceanu.

In opinia lui se face o confuzie legat de cine conduce, in prezenta presedintelui, sedintele de guvern.

”Lumea crede ca daca presedintele vine la o sedinta, sigur unde se discuta numai anumite subiecte – politica externa, securitate, ordine publica, el conduce sedinta. Nu, el nu conduce nici atunci sedinta”, a adaugat Tariceanu.

In timp ce Tariceanu era premier, presedintele de atunci, Traian Basescu, a participat la unele sedinte ale Executivului, dar ordinea de zi a fost structurata in puncte unde seful statului avea competente, una care viza chestiuni de politica externa, securitate sau ordine publica, iar alta care nu il vizau pe seful statului si de la care Traian Basescu s-a retras.

Presedinte Klaus Iohannis a declarat, marti, ca va participa la sedintele de guvern, ca urmare a ”dorintei premierului de colaborare”. El a mai spus ca o OUG pe amnistie si gratiere ar fi ”o eroare foarte grava pentru Romania”.

Comentarii: