Penibilul „tur de pace” al lui Orban. Comisia Europeana: „Ucraina nu i-a cerut sa fie mediator”

externe

Viktor Orban

Comisia Europeana a remarcat ca esenta medierii conflictului este ca ambele parti ii incredinteaza mediatorului un astfel de rol, in timp ce in cazul „misiunii de mediere a pacii” a lui Viktor Orban este mai mult o initiativa proprie, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Eric Mamer, in cadrul briefing-ului zilnic, relateaza Evropeiska Pravda.

Un jurnalist chinez a intrebat de ce UE a reactionat atat de dur la „misiunea de mediere a pacii” a lui Orban si de ce nu i-a oferit sansa liderului maghiar de a obtine un anumit succes.

„Vorbiti despre mediere. Dar cand vine vorba de mediere, se presupune ca ambele parti va cer sa fiti mediator. Este incorporat in insusi conceptul de mediere… Din cate stiu eu, nici una dintre parti, cu atat mai putin Ucraina, nu i-a cerut sa fie mediator”, a remarcat Mamer.

„In al doilea rand, exista o modalitate foarte simpla de a pune capat acestui razboi inceput de Rusia – este necesar ca Rusia sa-l opreasca”, a reamintit el.

Purtatorul de cuvant a mai amintit ca Uniunea Europeana sprijina procesul initiat de Ucraina sub „formula pacii”, al carui scop este realizarea unei paci juste si durabile.

Mai multi lideri europeni au criticat vizita de „implinire a pacii” a lui Viktor Orban la Moscova.

Seful Consiliului European, Charles Michel, a subliniat ca Viktor Orban nu are un mandat de a interactiona cu Rusia in numele UE. Diplomatul sef al Uniunii Europene a mai subliniat ca vizita premierului ungar se desfasoara exclusiv in cadrul relatiilor bilaterale dintre Ungaria si Rusia.

Orban insusi a precizat ca Ungaria nu are un mandat pentru a negocia pacea intre Ucraina si Federatia Rusa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: