externe

Pensii din partea Germaniei pentru olandezii care au luptat in trupele naziste. Care este valoarea acestora

Germania a dezvaluit, recent, numele cetatenilor olandezi care continua sa primeasca pensii din partea statului german pentru ca au fost raniti in timp ce luptau pentru nemti in Al Doilea Razboi Mondial.

Ani de zile, Germania a refuzat sa raspunda solicitarilor in acest sens ale Olandei. Acum, Berlin a inaintat guvernului olandez o lista cu cetatenii olandezi care au primit pensii din partea statului german in perioada 2015-2019.

Potrivit secretarului de stat de la Finante, Hans Vijlbrief, 34 de olandezi sunt beneficiari ai ‘Kriegsbeschadigtenrente’, pensie pentru cei care au fost raniti in Al Doilea Razboi Mondial in timp ce luptau in trupele naziste. Valoarea pensiilor se situeaza intre cateva sute de euro si 1.300 de euro, cea mai mare pensie, mentioneaza NOS.

Beneficiarii acestor pensii sunt veterani ai Waffen SS, vaduve ale acestora sau rude apropiate. Presa din Olanda sustine ca printre acestia ar putea fi si criminali de razboi sau fosti gardieni la Auschwitz-Birkenau.

Olanda a facut presiuni asupra Germaniei pentru a dezvalui aceste nume inca din 2014, cand s-a aflat ca mii de soldati din trupele naziste care nu erau germani continuau sa primeasca pensii din Germania. Pensiile au fost infiintate in 1945 prin ordinul lui Karl Donitz, care i-a succedat scurt timp lui Hitler la conducerea celui de al Treilea Reich. Decretul lui Donitz prevedea ca tori care au suferit rani fizice sau psihice in slujba Germaniei pot sa primeasca beneficii.

Hans Vijlbrief a informat Parlamentul ca toti care au primit pensii din partea Germaniei vor fi verificati daca au platit taxe pentru acesti bani.

Germania a adoptat o lege in 1998 care prevede ca pensiile vor fi anulate in cazul in care beneficiarii au fost implicati in crime de razboi.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Aurora boreala va putea fi vazuta pana duminica si in Romania. Care este cauza acestui fenomen

Cerul noptii a fost luminat vineri noapte de aurora boreala in locuri in care aurorele…

3 ore ago

Parlamentul din Kuweit a fost dizolvat din cauza „coruptiei extinse”. Conducatorul statului: „Am luat aceasta decizie dificila pentru a salva tara”

Incertitudine politica in Kuweit dupa ce conducatorul statului a suspendat parlamentul national, acuzand faptul ca…

2 minute ago

Emmanuel Macron isi nuanteaza pozitia: „Sper din toata inima ca nu va trebui sa mergem la razboi. Dar da, daca vrem pace, trebuie sa o protejam”

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat, sambata, ca spera ca Franta nu va trebui sa…

17 minute ago

Emotii pentru candidatul Emil Boc la primaria Clujului. O prezenta la vot de peste 50% l-ar putea trimite pe locul doi

Potrivit mass-media locale din Cluj-Napoca (actualdecluj.ro si foaiatransilvana.ro), „candidat independent la Primaria Cluj Napoca, Sabin…

3 ore ago

Soc la Tokyo, India depaseste Japonia in topul economiilor mondiale. Japonia ajunge pe locul cinci

Anuntul potrivit caruia, in 2025, India va depasi Japonia in ceea ce priveste produsul intern…

4 ore ago