Pensiile speciale. Peste 300 de judecatori si procurori, scrisoare deschisa: „Securitatea financiara asigura independenta magistratilor”

news

Peste 300 de magistrati semneaza o scrisoare deschisa adresata autoritatilor romane, in care explica, pe larg, de ce eliminarea pensiilor de serviciu ale judecatorilor nu este oportuna. In plus, semnatarii scrisorii invita la dialog pe aceasta tema si propun chiar o serie de solutii pe care le considera echitabile.

Cei 328 de semnatari, judecatori si procurori, sustin ca, date fiind riscurile si restrictiile asociate profesiei lor, nu vad cum pensiile de serviciu pe care le primesc ar incalca principiul egalitatii lor cu ceilalti cetateni si profesionisti din Romania.

„Principiul egalitatii nu este sinonim cu uniformitatea”, transmit magistratii.

In plus, magistratii amintesc despre faptul ca pana si in Carta Europeana privind drepturilor judecatorilor, adoptata in 1998 se mentioneaza clar:

„In mod special, statutul garanteaza judecatorului sau judecatoarei care a implinit varsta legala pentru incetarea functiei, dupa ce a exercitat-o ca profesie o perioada determinata, plata unei pensii al carei nivel trebuie sa fie cat mai apropiat posibil de acela al ultimei remuneratii primite pentru activitatea jurisdictionala”.

Semnatarii scrisorii transmit si ca, de fapt, „Curtea de Justitie a Uniunii Europene, in Hotararea din 27 februarie 2018, pronntata in cauza C-64/16, Associacao Sindical dos Juizes Portugueses, a statuat ca, la fel ca inamovibilitatea membrilor organismului vizat, perceperea de catre acestia a unei remuneratii cu un nivel adecvat in raport cu importanta functiilor pe care le exercita constituie o garantie inerenta independentei judecatorilor”.

In acest context, „in orice stat democratic acest tip de securitate financiara este recunoscuta in mod clar ca fiind unul dintre elementele esentiale care asigura independenta magistratilor, in acest ansamblu fiind logic si nivelul unor pensii apropiate de acela al ultimei remuneratii primite pentru activitatea jurisdictionala”, se mai arata in document.

Magistratii sustin ca legiuitorul si nu judecatprul de cariera este de vina pentru inechitati si pentru ca exista persoane care, dupa ce au parasit bransa, se reintegreaza in magistratura doar de dragul unei pensii.

„… toate aceste deficiente sunt determinate de incapacitatea puterii legislative si executive de a legifera consecvent si neechivoc, iar nu in beneficiul unor entitati profesionale direct interesate in obtinerea acelor beneficii specifice profesiei de magistrat” sustin magistratii.

Totodata, semnatarii scrisorii atrag atentia asupra unor ratiuni pentru care eliminarea pensiilor de serviciu ar fi neconstitutionala.

„In aceste conditii, propunerile legislative prin care, in mod nejustificat si cu infrangerea normelor constitutionale, se opereaza modificari majore ale sistemului actual de pensii pentru magistrati, urmarindu-se plafonarea ori desfiintarea pensiilor de serviciu recunoscute acestora, cum este si cea (…) aflata si in prezent in dezbatere la Comisia pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional, sunt de natura sa aduca atingere grava a principiului independentei judecatorului”, consluzioneaza semnatarii scrisorii.

Acestia propun o serie se modificari ale legislatiei privind pensiile megistratilor pe care le considera echitabile si invita autoritatile la dialog.

Magistratii ofera si solutii de corectare a acestor anomalii si inechitati.

”Va inaintam urmatoarele propuneri de amendare a legislatiei in vigoare pentru inlaturarea anomaliilor mai sus mentionate :

Adoptarea unor masuri fiscale care sa determine un cuantum al pensiei care sa nu depaseasca venitul in plata in ultima luna de activitate aferent functiei detinute prin promovare sau numire, cu excluderea oricaror drepturi obtinute ca urmare a delegarii/detasarii;

Modificarea tezei finale a art. 82 alin. 2 din Legea nr. 303/2004, in sensul ca, “La calcularea acestei vechimi se iau in considerare si perioadele in care judecatorul, procurorul, magistratul-asistent, precum si judecatorul de la Curtea Constitutionala, judecatorul, procurorul financiar si consilierul de conturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi a exercitat una din profesiile prevazute la art.33 alin.1, dar nu mai mult de 5 ani”, fiind obligatorie vechimea minima in magistratura de 20 de ani;

Eliminarea din categoria beneficiarilor pensiei de serviciu, reglementata de prevederile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, avand in vedere lipsa unei justificari obiective de acordare a acestui drept”.

Mai mult despre:


Comentarii: