externe

Pentagon – Armata rusa intra in defensiva si a inceput sa se retraga: „Ucrainenii au reusit sa-i respinga pe rusi la 55 km la est si nord-est de Kiev”

Armata rusa s-a retras la peste 30 km est de Kiev in ultimele 24 de ore si a inceput sa stabileasca pozitii defensive pe mai multe fronturi din Ucraina, a declarat un inalt oficial al Pentagonului, transmite AFP, citata de Agerpres.

„Ucrainenii au reusit sa-i respinga pe rusi la 55 km la est si nord-est de Kiev”, a declarat presei sub protectia anonimatului inaltul oficial american, in timp ce Pentagonul estima marti ca fortele ruse se aflau la 15 pana la 20 km de centrul capitalei ucrainene.

„Incepem sa constatam ca se retrag si ca stabilesc pozitii defensive”, a adaugat el.”Nu inseamna ca nu avanseaza, ci ca nu incearca sa avanseze. Ocupa pozitii defensive”.

De asemenea, fortele ruse raman blocate la zece km de centrul orasului Cernihov, la nord-est de Kiev, potrivit estimarilor Pentagonului. In aceasta zona, „cedeaza teren, se misca in directia opusa, dar nu cu mult”, a mentionat el.

In Harkov, unde luptele raman intense, fortele ruse se afla inca la 15 pana la 20 de km de centrul orasului si se confrunta cu o rezistenta „foarte ferma” din partea ucrainenilor.

Potrivit oficialului Departamentului american al apararii, armata rusa pare sa acorde prioritate acum regiunilor separatiste pro-ruse Lugansk si Donetk.”Pun mult mai multa energie in regiunea Lugansk/Donetk si mai ales in jurul Lugansk-ului”.

„Credem ca incearca sa imobilizeze fortele ucrainene” care au fost desfasurate din 2014 de-a lungul liniei frontului cu zonele separatiste „pentru ca acestea sa nu poata fi folosite in alta parte”, a spus el.

In sud, Pentagonul noteaza ca marina rusa foloseste pentru realimentare portul Berdiansk de la Marea Azov. Berdiansk este unul din putinele orase unde fortele ruse au reusit sa preia controlul, in a 28-a zi a ofensivei lor.

Pentagonul nu vede nicio schimbare a situatiei din jurul orasului Odesa. Daca la inceputul acestei saptamani s-au tras mai multe rachete in directia orasului de pe nave rusesti, acest lucru nu s-a mai produs marti sau miercuri, a spus oficialul american.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Aceasta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

49 de minute ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

O oră ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

2 ore ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

3 ore ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

3 ore ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

3 ore ago