Pentagon: Pilotii ucraineni ar trebui sa finalizeze pregatirea pe F-16 pana la sfarsitul anului 2024

externe

f-16, avion de vanatoare

Pilotii ucraineni care urmeaza in prezent cursuri de pregatire pentru avioane de vanatoare F-16 in Statele Unite sunt asteptati sa isi finalizeze pregatirea pana la sfarsitul anului 2024, a declarat un purtator de cuvant al Departamentului american al Apararii in cadrul unei conferinte de presa, relateaza Kyiv Independent.

„M-as astepta ca undeva in cursul acestui an sa incepem sa vedem acesti piloti absolventi”, a declarat generalul de brigada Pat Ryder, adaugand ca va dura intre cinci si opt luni pentru a finaliza pregatirea, in functie de nivelul de calificare al fiecarui pilot in parte.

Pilotii ucraineni isi continua pregatirea pe aeronave cu instructori americani la o baza aeriana din Arizona. Pilotii ucraineni si-au inceput pregatirea la sfarsitul lunii octombrie, invatand elementele de baza ale operarii avioanelor F-16 in sali de clasa si simulatoare, inainte de a trece la pilotarea efectiva a avioanelor.

Anterior, joi, Belgia a confirmat ca va trimite doua avioane de vanatoare F-16 si 50 de membri ai personalului de instruire in Danemarca, in perioada martie-septembrie, pentru a sprijini pregatirea pilotilor ucraineni in aceasta tara. Pe langa Statele Unite, pilotii ucraineni urmeaza cursuri de pregatire pentru F-16 in Romania, Danemarca, Franta si Regatul Unit.

De asemenea, Olanda si Norvegia au fost de acord sa furnizeze propriile avioane pentru a consolida fortele aeriene ucrainene.

Nu este clar cand vor sosi efectiv primele F-16 si cand vor fi operationale in Ucraina. Unii legislatori ucraineni au sugerat ca acestea nu vor fi operationale pana la sfarsitul primaverii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: