Pentagonul a anuntat din greseala ca Ucraina a primit avioane de lupta

externe

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, a venit miercuri cu o rectificare, dupa ce marti anuntase ca Ucraina ar fi primit avioane de lupta de la o tara din regiune. 

”Eu intelesesem ca oferta unei alte tari din regiune de a furniza avioane intregi Ucrainei (…) a fost pusa in practica. Dar nu este cazul”, a rectificat oficialul american. ”Regret aceasta eroare”, a completat el, prezicand ca e vorba doar de piese de schimb.

John Kirby declarase in ziua anterioara ca Ucraina a primit avioane de lupta si piese de schimb pentru a-si consolida fortele aeriene, refuzand sa precizeze care este tara ce le-ar fi furnizat. El a lasat insa sa se inteleaga ca este vorba despre avioane de fabricatie sovietica, potrivit Agerpres.

Ucraina are in dotare avioane de conceptie sovietica MIG-29, SU-25 si SU-27, iar de la inceputul invaziei ruse incearca sa obtina si alte aparate de acest fel, pilotii sai fiind familiarizati cu ele.

Statele Unite au cerut Poloniei sa cedeze direct Ucrainei avioane MIG-29, dar guvernul polonez a propus Washingtonului sa preia el aceste avioane pentru a le oferi Ucrainei, ceea ce Statele Unite au refuzat.

Comentarii: