Pentagonul a fost afectat de „compromiterea critica” a comunicatiilor fortelor aeriene americane

externe

pentagon, armata americana

Pentagonul investigheaza „compromiterea critica” a comunicatiilor in 17 facilitati ale fortelor aeriene americane, scrie The Guardian.

Investigatia departamentului american al apararii vine pe fondul unui pont primit de la un contractor al bazei, potrivit caruia un inginer in varsta de 48 de ani de la baza Arnold Air Force din Tennessee ar fi luat acasa diverse tehnologii radio guvernamentale.

Potrivit unui mandat de perchezitie obtinut de anchetatori si analizat de Forbes, echipamentele pe care inginerul le-ar fi luat costa aproape 90.000 de dolari. Publicatia a adaugat ca, atunci cand agentii de aplicare a legii i-au perchezitionat locuinta, au descoperit ca acesta avea „acces neautorizat de administrator” la tehnologia de radiocomunicatii folosita de Air Education and Training Command (AETC), care este unul dintre cele noua comandamente majore ale fortelor aeriene si care, la randul sau, afecteaza 17 instalatii ale Departamentului Apararii.

Anchetatorii au gasit, de asemenea, un ecran de calculator deschis care arata ca inginerul rula un software de programare radio Motorola. Potrivit mandatului, softul „continea intregul sistem de comunicatii al bazei Arnold Air Force Base (AAFB)”, a relatat Forbes.

Publicatia a mai relatat ca, potrivit mandatului, un document care detaliaza analiza criminalistica a tehnologiilor confiscate de la domiciliul inginerului a aratat ca acesta avea un USB care continea „parole administrative si chei electronice de sistem” pentru reteaua radio AETC.

Printre alte obiecte confiscate se numarau stick-uri care contineau „fisiere de programare radio ale fortelor de ordine locale” si „fisiere de programare radio Motorola”, care prezentau un element de avertizare care indica faptul ca sunt proprietate guvernamentala.

Martorii si colegii de munca i-au informat pe anchetatori ca inginerul ar fi „vandut aparate si echipamente radio, lucra la ore ciudate, era arogant, mintea frecvent, avea un comportament inadecvat la locul de munca, avea probleme financiare si detinea echipamente radio mobile terestre [de la baza Arnold Air Force Force]”.

Un martor a adaugat ca un coleg l-a raportat de doua ori conducerii din cauza unor „indicatori de amenintare din interior”, precum si a posesiei neautorizate de echipamente ale fortelor aeriene, potrivit anchetatorilor.

Anchetatorii au gasit dovezi care indica faptul ca antreprenorul perchezitionat ar fi avut posibil acces la comunicatiile FBI, precum si la agentiile statului Tennessee. FBI lucreaza alaturi de fortele aeriene la aceasta investigatie, potrivit publicatiei.

Forbes nu a dezvaluit inca numele inginerului, intrucat acesta nu a fost acuzat. Cu toate acestea, publicatia a relatat ca, potrivit paginii sale de LinkedIn, inginerul are un istoric extins in domeniul securitatii cibernetice si al comunicatiilor radio.

„El sustine ca a efectuat numeroase teste de securitate a bazei aeriene Arnold, a imbunatatit protectia comunicatiilor radio de la fata locului si avea cunostinte despre criptarea folosita pentru datele guvernamentale”, a relatat Forbes.

Relatarea Forbes vine la doar trei luni dupa una dintre cele mai grave scurgeri de informatii din SUA din ultimii zece ani. In acel caz, Jack Teixeira, in varsta de 21 de ani, un membru al Garzii Nationale Aeriene la acea vreme, a fost arestat sub suspiciunea de a fi divulgat sute de documente decret ale Pentagonului.

Teixeira a fost acuzat in temeiul Legii privind spionajul.

Intr-o alta potentiala problema de securitate cu care se confrunta guvernul, Casa Alba vaneaza un presupus virus electronic chinezesc despre care crede ca este ascuns in diverse instalatii americane, potrivit New York Times.

Acest malware este o „bomba cu ceas” care ar putea permite Chinei sa intrerupa sau sa impiedice desfasurarile militare americane prin intreruperea energiei electrice, a apei si a diferitelor canale de comunicare catre bazele militare americane, potrivit unui oficial din Congres care a vorbit cu New York Times.

Mai mult de o duzina de oficiali guvernamentali si experti au declarat ca efortul guvernului de a depista si elimina virusului este „in curs de desfasurare de ceva timp”, desi amploarea totala a prezentei codului in diverse retele ramane necunoscuta.

Intr-o declaratie pentru New York Times, un purtator de cuvant al Consiliului National de Securitate a declarat ca administratia Biden „lucreaza fara incetare pentru a apara Statele Unite de orice perturbare a infrastructurii critice, inclusiv prin coordonarea eforturilor inter-agentii pentru a proteja sistemele de apa, sistemele feroviare si de aviatie, printre altele”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: