Pentagonul: Situatia de pe campul de lupta din Ucraina nu este „ideala” pentru desfasurarea de F-16

externe

f-16, avion de vanatoare

Conditiile campului de lupta din Ucraina nu sunt in prezent „ideale” pentru angajarea avioanelor de vanatoare F-16, a declarat, joi, generalul-locotenent Douglas Sims, directorul de operatiuni al Statului Major Intrunit, scrie Kyiv Independent.

„Conditiile din acest moment pentru angajarea avioanelor F-16 nu sunt probabil – probabil nu sunt ideale”, a declarat generalul in cadrul unei conferinte de presa.

„Adica, rusii inca poseda o anumita capacitate de aparare aeriana. Ei au capacitate aeriana. Iar numarul de F-16 care ar fi furnizate s-ar putea sa nu fie perfect pentru ceea ce se intampla in acest moment”, a precizat el.

Sims a adaugat insa ca situatia se schimba in timp si acest lucru va dicta modul in care vor fi folosite avioanele de lupta in viitor.

Pentagonul a mai spus ca Danemarca si Olanda au preluat conducerea in ceea ce priveste pregatirea pilotilor ucraineni pe F-16. Purtatorul de cuvant al Pentagonului, generalul de brigada Patrick Ryder, nu a dezvaluit nicio informatie privind rolul american in aceasta initiativa.

Ministrul ucrainean al Apararii, Oleksii Reznikov, a anuntat la 11 iulie ca „coalitia avioanelor de lupta” a fost formata oficial in timpul summitului NATO de la Vilnius.

El a subliniat in special rolul partenerilor olandezi si danezi, adaugand ca antrenamentele vor incepe inca din august si ca un centru de pregatire va fi infiintat in Romania.

In luna mai, aliatii au convenit sa creeze o coalitie care sa ajute la procurarea de avioane F-16 pentru Ucraina si la antrenarea pilotilor de vanatoare ucraineni.

Ucraina a primit avioane de lupta MiG-29 din epoca sovietica de la Polonia si Slovacia, dar a facut presiuni pentru avioane mai avansate. Ministerul ucrainean al Apararii a declarat anterior ca are nevoie de cel putin 48 de avioane de vanatoare F-16 pentru a elibera teritoriul de Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: