Pentagonul: „Ucraina poate folosi arme din SUA doar pe teritoriul sau. Nu ne-am schimbat pozitia”

externe

Pentagon

Pentagonul anunta ca nu si-a schimbat pozitia in ceea ce priveste utilizarea de catre Ucraina a armelor furnizate de Statele Unite in cadrul ajutorului militar, a anuntat purtatoarea de cuvant a Departamentului american al Apararii, Sabrina Singh, relateaza Evropeiska Pravda.

Purtatoarea de cuvant a fost intrebata daca SUA si-au schimbat abordarea, potrivit careia Ucraina poate folosi armele americane doar pe teritoriul sau, dupa inceperea ofensivei rusesti in regiunea Harkov.

Singh a raspuns ca pozitia SUA a ramas neschimbata.

„Da, nu ne-am schimbat pozitia. Credem ca echipamentele, oportunitatile pe care le oferim Ucrainei, pe care alte tari le ofera Ucrainei, ar trebui folosite pentru a recuceri teritoriul suveran ucrainean”, a declarat reprezentantul Pentagonului.

Reamintim ca secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, in timpul vizitei sale la Kiev, comentand problema utilizarii de catre Ucraina a armelor din SUA, a declarat ca partea americana, ca si pana acum, nu autorizeaza utilizarea armelor americane pentru atacuri asupra Federatiei Ruse. Cu toate acestea, spre deosebire de declaratiile anterioare ale Casei Albe, el nu s-a opus in principiu unor astfel de lovituri.

Trebuie remarcat faptul ca la inceputul lunii mai, ministrul britanic de Externe, David Cameron, in timpul vizitei sale la Kiev, a declarat ca Ucraina are dreptul de a folosi armele furnizate de Londra pentru a lovi tinte de pe teritoriul Rusiei.

Recent, noul ministru al afacerilor externe al Letoniei, Baiba Braje, a declarat ca Ucraina a primit arme occidentale de la unii parteneri cu permisiunea de a lovi pe teritoriul rusesc. Ea nu a precizat care sunt tarile in cauza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: