Pentru a nu-l supara pe Putin, presedintele Trump l-a exclus pe emisarul sau special, Keith Kellogg, un critic ferm al Rusiei, de la negocierile de pace

externe

Keith Kellogg, exclus, negocieri de pace, Rusia, Ucraina

Trimisul prezidential special al SUA, Keith Kellogg, a fost efectiv inlaturat din procesul de negociere privind solutionarea razboiului dintre Rusia si Ucraina. Acesta nu a fost prezent la discutiile SUA-Ucraina din Arabia Saudita, potrivit Politico.

Kellogg este cunoscut ca un critic ferm al Rusiei, care intelege riscurile negocierii cu Kremlinul si pericolele unui acord nefavorabil. Reprezentantii administratiei presedintelui american Donald Trump sustin ca Kellogg a fost efectiv marginalizat de la negocieri.

Figurile-cheie care conduc acum negocierile cu ucrainenii si rusii sunt secretarul de stat Marco Rubio, consilierul pentru securitate nationala Mike Waltz si trimisul special pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff.

Acest lucru a fost confirmat de discutiile de astazi din Arabia Saudita, la care Kellogg nu a participat.

Casa Alba neaga aceste afirmatii. Purtatorul de cuvant al Casei Albe pentru securitate nationala, James Hewitt, a subliniat ca Kellogg ramane o figura-cheie, in special in negocierile cu aliatii europeni.

In acelasi timp, Casa Alba afirma ca negocierile sunt conduse de Rubio si Waltz, care raman critici fermi ai Rusiei si au toata increderea lui Trump.

O sursa apropiata lui Kellogg a declarat pentru Politico ca generalul mentine un contact direct cu presedintele si ca lucreaza exclusiv pentru el. In plus, el are cele mai bune relatii cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

Trebuie amintit ca ieri au avut loc negocieri in Arabia Saudita intre delegatiile americana si ucraineana, in timpul carora Kievul si-a exprimat disponibilitatea pentru o incetare completa a focului timp de 30 de zile. Un pas similar este asteptat acum din partea Rusiei.

Bruxelles-ul sprijina declaratia comuna a Ucrainei si a SUA, care include un acord de incetare a focului, initiative umanitare si reluarea schimbului de informatii si a asistentei in materie de securitate.

UE si-a subliniat disponibilitatea de a coopera cu Ucraina, SUA si alti parteneri pentru a promova o pace justa si durabila bazata pe dreptul international.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: