Pentru a reduce dependenta de gazul rusesc, Germania prelungeste functionarea centralelor nucleare si a celor pe carbune

externe

Germania va prelungi functionarea ultimelor sale trei centrale nucleare pana pe 15 aprilie 2023, a anuntat, luni, cancelarul federal Olaf Scholz, dupa o intalnire cu ministrii Economiei, Finantelor si Mediului, potrivit Reuters.

Inainte de aceasta, guvernul german anuntase mentinerea a numai doua dintre aceste centrale. Ministrul de Finante Christian Lindner a pledat pentru mentinerea si celei de-a treia centrale, Emsland, operationala pana in primavara lui 2023, iar ministrul Economiei Robert Habeck, din Partidul Verzilor, care este impotriva energiei nucleare, a fost de acord.

„Vor fi create bazele legale pentru a permite functionarea centralelor nucleare Isar 2, Neckarwestheim 2 si Emsland pana pe 15 aprilie 2023”, se precizeaza intr-o scrisoare adresata de Scholz guvernului sau.

Scholz le-a cerut, de asemenea, ministrilor, sa prezinte o lege „ambitioasa” pentru cresterea eficientei energetice.
Lindner a salutat cererea cancelarului. „Este in interesul vital al tarii noastre si al economiei sale sa ne mentinem toate capacitatile de productie de energie in aceasta iarna. Cancelarul a oferit acum claritate”, a scris el pe Twitter.
Ministerii Economiei si Mediului au refuzat sa comenteze.

Germania depune toate eforturile pentru a-si reduce dependenta de importurile energetice din Rusia. Obiectivul sau era sa renunte la energia nucleara inainte de sfarsitul lui 2022, insa razboiul din Ucraina i-a schimbat planurile.

De asemenea, guvernul german a decis sa prelungeasca activitatea mai multor centrale pe carbune pana in primavara lui 2024, chiar daca Germania isi fixase drept obiectiv sa abandoneze cu totul aceasta energie pana in 2030.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: