externe

Pentru folosirea activelor inghetate rusesti este nevoie de o decizie colectiva a G7

Reprezentanta speciala a Statelor Unite pentru reconstructia economica a Ucrainei, Penny Pritzker, a declarat luni ca utilizarea activelor rusesti inghetate pentru a ajuta Kievul ar trebui sa fie o „decizie colectiva” a G7, noteaza AFP, preluata de Agerpres.

Penny Pritzker a facut aceste afirmatii la reuniunea anuala a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elvetia, unde razboiul din Ucraina este pe ordinea de zi.

Ucraina le-a cerut aliatilor sai occidentali sa confiste cele 300 de miliarde de dolari de active rusesti inghetate de la invazia tarii sale la 24 februarie 2022 pentru a-i finanta reconstructia.

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care se va adresa Forumului Economic Mondial marti, a declarat, dupa o intalnire la Berna cu presedinta elvetiana Viola Amherd ca soarta activelor rusesti este o „problema urgenta”.

„Cred ca exista o speranta enorma ca activele suverane ale Rusiei vor deveni o sursa usoara de finantare”, a declarat Penny Pritzker la Casa Ucrainei, precizand ca G7 le-a cerut ministrilor sai sa studieze o astfel de posibilitate.

Dar „totul este foarte complicat. Primul lucru de stiut este ca vor trebui implicati o multime de juristi”, a spus reprezentanta americana.

Ea a subliniat ca Statele Unite nu vor face opinie separata, insistand ca o astfel de masura ar urma sa fie o „decizie colectiva”.

„O munca adevarata este in curs, un efort real si o intentie reala, dar suntem departe de o concluzie”, a spus Penny Pritzker.

Trimisul special al presedintelui francez Emmanuel Macron pentru reconstructia Ucrainei, Pierre Heilbronn, a reamintit, in cadrul acestei conferinte, ca doua treimi din cele 300 de miliarde de dolari sunt concentrate in Europa.

„Suntem foarte clari ca ar trebui sa existe o pozitie mai mult sau mai putin comuna a G7 in acest sens”, a declarat el.

In decembrie, Comisia Europeana a propus celor 27 de tari ale UE un plan in doua etape pentru a utiliza veniturile generate de activele inghetate ale Rusiei cu scopul de a finanta partial reconstructia Ucrainei.

Acest subiect dezbina statele membre UE, mai multe tari exprimandu-si ingrijorarea cu privire la posibilul recurs al Rusiei si riscul de a crea un precedent care ar putea nelinisti investitorii si ar putea da nastere unei forme de instabilitate financiara.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Unii deputati germani ar vrea ca NATO sa doboare, din Polonia si Romania, dronele rusesti care ataca vestul Ucrainei

Deputatii germani din partea partidelor din arcul guvernamental "Verzii" si "Democratii Liberi", precum si din…

O oră ago

O racheta ucraineana ar fi lovit un bloc din orasul rus Belgorod. Cel putin sapte persoane au fost ucise

Potrivit potrivit canalului rusesc de Telegram „Mash”, preluat de Reuters, cel putin sapte persoane au…

O oră ago

Dosar penal in urma nuntii din Buzesti. Cum explica politia faptul ca nu a intervenit cand traficul a fost blocat de masinile nuntasilor – Video

Politia Teleorman anunta ca a dechis dosar penal pentru "blocarea sau ingreunarea circulatiei" in cazul…

3 ore ago

Campanie disperata de imagine: Ciolacu a mers la Florin Piersic la spital. Si Piedone s-a agatat de imaginea lui Piersic

Premierul Marcel Ciolacu i-a facut duminica o vizita actorului Florin Piersic, care este internat in…

4 ore ago

Medicul pediatru Mihai Craiu: „Numarul cazurilor de tuse convulsiva este intr-o crestere accelerata. Vorbim de o boala care omoara”

Doctorul Mihai Craiu, medic pediatru, afirma ca, in comunitatile de copii unde ratele de vaccinare…

5 ore ago

Hackerii au atacat platforma Europol si au furat date secrete: „Vand astazi intregul set de date Europol”

Hackerii au reusit sa sparga o platforma securizata a autoritatii europene de politie Europol. Pe…

3 ore ago