„Pentru mine, acesta este paradisul”. Cum arata viata in orasul spaniol care a interzis masinile – Video

life

In Pontevedra, zgomotele obisnuite marilor orase au fost inlocuite de ciripitul pasarelelor si de zumzetul discutiilor intre oameni. Aceasta este atmosfera in orasul in care a fost interzisa circulatia masinilor, se arata intr-un reportaj publicat de The Guardian.

Oamenii nu striga in Pontevedra, sau nu striga atat de des. Zgomotele obisnuite unui oras, precum claxoanele sau ambalarea motoarelor, au fost alungate. In schimb, pe strada poti sa auzi ciripitul pasarelor din tufele de camelii, clinchetul linguritelor de cafea si vocile oamenilor.

„Asculta”, spune primarul deschizand fereastra de la biroul sau. Din strada se aud discutiile dintre oameni. „Inainte sa ajung primar, 14.000 de masini treceau pe aceasta strada in fiecare zi. Mai multe masini treceau pe strada intr-o zi decat numarul locuitorilor din oras”, spune primarul.

Miguel Anxo Fernandez Loreseste primar al acestui oras din Galicia din 1999. Filosofia sa este simpla: detinerea unei masini nu iti da dreptul sa ocupi spatiul public.

Lores a devenit primar dupa ce a stat 12 ani in opozitie. In prima luna el a transformat in pietonale toto cei 300.000 de metri patrati din centrul medieval.

„Centrul istoric era mort. Era plin de droguri, circulatia masinilor era infernala, devenise o zona periferica. Era un oras in declin, poluat, cu o multime de accidente de circulatie. Orasul stagna. Cei care aveau posibilitatea sa plece o faceau. Initial ne-am gandit sa imbunatatim conditiile de trafic dar nu am reusit sa gasim o solutie adecvata. Atunci ne-am hotarat sa dam inapoi locuitorilor spatiul public iar pentru a ajunge la aceasta am renuntat la masini”, a povestit primarul.

A fost interzisa traversare orasului cu masina si au fost desfiintate parcarile de pe strazi, pentru ca marile blocaje in trafic apareau din cauza celor care cautau un loc de parcare. Primaria a inchis toate parcarile din centru si a deschis una subterana la marginea orasului, unde pot fi parcate 1.686 de masini. De asemenea, au fost eliminate semafoarele, fiind inlocuite cu sensuri giratorii. In afara zonei centrale, viteza masinilor a fost limitata la 30 km/h.

Beneficiile sunt numeroase. Pe aceleasi strazi unde au murit 30 de oameni in accidente de circulatie inre 1996-2006 nu a mai avut loc niciun accident mortal din 2009. Emisiile de dioxid de carbon au scazut cu 70%. Aproape trei sferturi dintre drumurile care se faceau cu masina sunt acum parcurse pe jos sau cu bicicleta.

„Orasul est perfect pentru pietoni. Poti sa traversezi tot orasul in 25 de minute. Sunt lucruri pe care le poti critica, insa nu este nimic care sa te faca sa respingi acest model”, afirma Rogelio Carballo Soler, un arhitect local.

„Am locuit in Madrid si in multe alte orase, pentru mine aici este paradisul. Chiar si cand ploua merg pe jos. Este de asemenea un loc extraordinar in care sa iti cresti copiii”, a declarat o localnica, Raquel Garcia.

Toate lucrarile care au dus la schimbarea  orasului au fost finantate din fonduri locale, fara niciun ajutor din partea regiunii sau a guvernului central, a tinut sa sublinieze primarul Lores.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: