„Pentru mine, el a fost intotdeauna un erou”. Declaratia surprinzatoare a lui Juncker despre „dictatorul” Viktor Orban

externe

Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a spus despre prim-ministrul ungar, Viktor Orban, ca a fost intotdeauna un erou, insa a aparat politicile Bruxelles-ului privind sanctionarea Ungariei si Poloniei cu privire la incalcarea statului de drept.

Declaratia lui Juncker a fost data publicitatii duminica. Intr-un interviu acordat publicatiei poloneze Rzeczpospolita, el a spus ca il respecta pe Orban, liderul ungar pe care l-a salutat in trecut cu apelativul „dictatorule”.

„Il stiu din a doua jumatate a anilor 1990, cand a devenit prima data prim-ministru. Inainte de asta, l-am admirat pentru curajul de care a dat dovada cand armata sovietica se afla inca in Ungaria”, a spus Juncker, citat de politico.eu, scrie news.ro. „Pentru mine, el a fost intotdeauna un erou. Personal, am o buna relatie cu el. Si sunt sigur ca si el ar spune acelasi lucru despre mine. Timp de mai multi ani, l-am numit pe Orban, in privat, dictator si el ar rade de asta”.

Remarcile lui Juncker vin dupa ce o campanie impotriva lui si a Bruxelles-ului a fost demarata de guvernul lui Orban. In consecinta, partidul pe care il conduce liderul ungar, Fidesz, a fost exclus din PPE (Partidul Popular European), din care face parte si Juncker.

In interviu, Juncker a aparat politicile duse la Bruxelles privind Europa Centrala, in atentie dupa ce UE a decis sanctionarea Ungariei si Poloniei pentru incalcarea statului de drept.

„Statul de drept este piatra de temelie a Uniunii Europene. Din cand in cand, anumite tari isi permit o anumita nesubordonare, in functie de cine se intampla sa fie la putere si de stadiul ciclului politic in care se afla. Dar sunt increzator ca, in cativa ani, aceste probleme nu ne vor mai da batai de cap”, a declarat el.

Juncker a adaugat ca tarile care s-au aflat sub regim sovietic „au nevoie de timp pentru a asimila faptul ca statul de drept este unul dintre fundamentele” blocului comunitar.

Presedintele CE a negat acuzatiile ca a ignorat interesele tarilor din Europa Centrala. „Cum poate fi spus ca sunt impotriva Europei Centrale? Am facut tot ce am putut ca aceste tari sa poata adera la zona euro pe baza realizarilor lor. Dar este adevarat ca in timpul mandatului meu am vizitat Polonia o singura data. Asta nu este suficient”.

Avand in vedere predictiile ca numerosi eurosceptici vor face parte din viitorul Parlament European, Juncker a afirmat: „Cu siguranta, va fi diferit. Totusi, cred ca in aceste alegeri cei care promoveaza nationalismul absurd vor plati pretul”.

Alegerile europarlamentare vor avea loc in perioada 23 – 26 mai.

Mai mult despre: ,


Comentarii: