Pentru prima data in ultimii sapte ani, Kim Jong-Un renunta sa-si mai sustina discursul de Anul Nou. Ce schimbare a intervenit

externe

Cu cateva ore dupa ce evocase „o noua arma strategica” si pusese capat moratoriului asupra testelor nucleare, liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, pare sa vrea sa evite recunoasterea unor erori diplomatice, comenteaza miercuri AFP si Huffington Post, citate de Agerpres.

Liderul nord-coreean pare sa fi decis sa nu-si pronunte discursul de Anul Nou in aceasta zi de 1 ianuarie 2020, o alegere deliberata pentru a evita sa admita erori in politica sa diplomatica cu Washingtonul, potrivit unor analisti.

Kim Jong-Un pronunta acest discurs in fiecare an din 2013, o traditie mostenita de la bunicul sau, Kim Ir-Sen, fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC).

In cursul acestui moment-cheie al calendarului politic nord-coreean, el trece in revista evenimentele petrecute si isi prezinta obiectivele. Textul integral al discursului este publicat in organul partidului Rodong Sinmun. Dar in acest an, nu a avut loc difuzarea acestui discurs de catre televiziunea oficiala nord-coreeana nici dimineata si nici la pranz.

In locul acestuia, televiziunea oficiala a difuzat un lung discurs citit de liderul nord-coreean in cursul sesiunii plenare a Comitetului Central al Partidului Muncitorilor (aflat la putere), sesiune ce a durat patru zile.

Imagini il arata pe Kim Jong-Un care, adresandu-se inaltilor responsabili ai partidului, declara ca Phenianul nu se mai considera legat de moratoriul asupra testelor nucleare si a rachetelor balistice intercontinentale, amenintand ca va face o demonstratie a „unei noi arme strategice”.

Este o cotitura in politica diplomatica dusa de doi ani de Coreea de Nord care nu a obtinut o relaxare a sanctiunilor internationale si nici nu a luat masuri suficiente in favoarea denuclearizarii pentru a convinge SUA.

Park Won-gon, profesor de studii internationale in cadrul Universitatii Handong din Coreea de Sud, a apreciat ca aceasta schimbare de format ar putea avea ca obiectiv evitarea „de a-l pune in incurcatura” pe Kim Jong-Un.

„Exista o enorma diferenta intre a pronunta un discurs de Anul Nou cu propria voce si a anunta ceea ce a fost decis in sesiune plenara”, a adaugat el. „Cand pronunti un discurs, asta inseamna ca te adresezi direct cetatenilor nord-coreeni si in plus lumii externe”, potrivit acestuia.

„Asta poate sa te oblige sa admiti fara putinta de tagada ca abordarea ta anterioara avea deficiente”, a mai spus el.

„Aceasta schimbare poate avea de asemenea ca obiectiv atenuarea mesajului”, apreciaza Leif-Eric Easley, profesor la Ewha Womans University din Seul. „Facand remarci in fata unei audiente interne in cursul unei reuniuni a partidului, Kim Jong-Un putea sa afirme, fara sa aiba aer agresiv, cum l-ar fi putut avea daca ar fi proferat amenintari nucleare intr-un discurs izolat”, a adaugat expertul mentionat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: