„Pentru Romania, pandemia de COVID-19 reprezinta cea mai dramatica perioada de dupa 1989”. Mesajul lui Iohannis la deschiderea Bucharest Forum 2020

news

Presedintele Klaus Iohannis afirma ca pandemia de COVID-19 reprezinta pentru Romania „cea mai dramatica perioada de dupa 1989”, punctand ca tara noastra va continua sa se adapteze pentru implementarea masurilor necesare de crestere a capacitatii de gestionare a acestei crize atat pe plan medical, cat si din perspectiva sistemului educational, a asigurarii serviciilor publice si in ceea ce priveste cresterea rezilientei economice.

„Pentru Romania, pandemia de COVID-19 reprezinta cea mai dramatica perioada de dupa 1989. Pe fondul unei incertitudini globale, mai ales la nivel economic, tara noastra a trebuit sa se adapteze intr-un timp foarte scurt si va continua sa o faca, pentru a implementa toate masurile necesare de crestere a capacitatii de gestionare a acestei crize atat pe plan medical, cat si din perspectiva sistemului educational, a asigurarii serviciilor publice si mai ales in ceea ce priveste cresterea rezilientei economice”, spune Iohannis in mesajul prezentat, joi, de consilierul de stat Constantin Ionescu in cadrul deschiderii Bucharest Forum 2020.

Seful statului aminteste ca, in acest context dificil, Romania a reusit sa obtina de curand statutul de piata de capital emergenta.

„Masurile economice cuprinse in Planul de relansare vor pune bazele noului model de dezvoltare, unul al investitiilor, al responsabilitatii si al sustenabilitatii. Pe langa accelerarea proiectelor de infrastructura de transport si energie, acest nou model urmareste dezvoltarea economica prin digitalizare, inovare, dezvoltare si aplicare de noi tehnologii in agricultura, energie si industrie”, afirma Iohannis.

Presedintele Iohannis puncteaza ca masurile economice necesare depasirii efectelor crizei sanitare trebuie adaptate.

„In viitorul apropiat sunt necesare eforturi consistente pentru continuarea procesului de consolidare a capacitatii tarii noastre de a se raporta eficient, proactiv si adecvat la impredictibilitatea evolutiilor din mediul de securitate global, astfel incat sa putem gestiona, cu eficacitate si consecvent, orice riscuri si amenintari conexe acestora. Un stat puternic este un stat care asigura un cadru optim de dezvoltare a democratiei participative, in care sunt garantate drepturile si libertatile cetatenilor si este incurajata participarea cetatenilor, inclusiv la solutionarea unor probleme care tin de securitatea nationala”, spune seful statului.

Iohannis arata ca, potrivit Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024, eforturile de imbunatatire a rezilientei societale si a infrastructurii critice trebuie sa fie calibrate pentru a raspunde noilor tipuri de amenintari, survenite inclusiv pe fondul evolutiilor tehnologice, iar drept urmare, un rol central fiind acordat colaborarii pe multiple planuri: public-privat, cetatean-comunitate si civil-militar.

„In scopul garantarii unui nivel ridicat de securitate si prosperitate cetatenilor sai, este necesar ca Romania sa depuna eforturi sustinute in scopul de a intari capacitatea administrativa a institutiilor sale. Acestea trebuie sa poata actiona concertat si eficient pentru elaborarea si implementarea politicilor publice si pentru asigurarea unei dezvoltari durabile cu aplicarea stricta a legislatiei nationale si a directivelor si programelor UE in materie”, afirma seful statului.

El spune ca garantarea unui mediu economic performant, dinamic si competitiv, in plan investitional si antreprenorial, precum si a stabilitatii si sustenabilitatii finantelor publice reprezinta un alt obiectiv prioritar, la fel cum stimularea cresterii inteligente, sustenabile si incluzive la nivelul Romaniei este obligatorie pentru asigurarea prosperitatii cetatenilor.

„Nu in ultimul rand, este esentiala dezvoltarea unui sistem educational incluziv si calitativ, care sa contribuie la acoperirea cerintelor pietei muncii si la competitivitatea Romaniei in plan international”, adauga Klaus Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: