Perchezitii ale Parchetului European la functionari publici si institutii din judetele Neamt si Bacau. Ancheta vizeaza o frauda de 1,6 milioane de euro

news

Codruta Kovesi, nemultumita, birocratie, Bruxelles, coruptie, Romania

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca si Iasi a efectuat, joi, perchezitii in 17 locatii, inclusiv institutii publice, in cadrul unei anchete privind o frauda de 1,6 milioane de euro care implica fonduri europene si nationale destinate promovarii ocuparii fortei de munca, potrivit Parchetului European.

Perchezitiile au loc la domiciliul unor functionari publici si in sase institutii publice – dintre care patru situate in judetul Bacau si doua in judetul Neamt. Unsprezece persoane vor fi aduse la biroul EPPO din Iasi pentru audieri.

Procurorii europeni spun ca functionarii publici au sustinut un grup de criminalitate organizata care se afla deja sub lupa autoritatilor, prin acceptarea depunerii unor documente falsificate, emiterea de documente falsificate si coordonarea depunerii oficiale de documente pentru a justifica plati din fonduri UE. Au mai fost facute cercetari la inceputul acestui an, pe 15 februarie 2023.

Potrivit anchetei, gruparea criminala organizata ar fi infiintat sapte companii fictive, pentru a obtine in mod fraudulos subventii europene si nationale, menite sa ajute somerii sa-si imbunatateasca competentele si perspectivele de angajare. Se presupune ca suspectii au angajat 197 de persoane sub pretexte false, fraudand astfel bugetele UE si nationale cu un total de 1,67 milioane de euro (85% din bugetului Uniunii Europene si 15% din bugetului national al Romaniei).

Perchezitiile domiciliare in desfasurare mobilizeaza zeci de politisti din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizatiei Bacau, precum si din Brigada de Operatiuni Speciale si Jandarmeria Romana (Gruparea Mobila de Jandarmi Bacau).

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmarirea penala si judecarea infractiunilor impotriva intereselor financiare ale UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: