Perchezitii in Germania. 25 de persoane arestate pentru ca planuiau o lovitura de stat armata

externe

Mii de politisti au efectuat miercuri o serie de perchezitii in mai multe orase din Germania impotriva unor suspecti extremisti care ar fi incercat sa rastoarne statul printr-o lovitura de stat armata, potrivit AP.

Procurorii federali au declarat ca aproximativ 3.000 de ofiteri au efectuat perchezitii in 130 de cladiri din 11 din cele 16 state ale Germaniei impotriva adeptilor asa-numitei miscari a Cetatenilor Reichului. Unii membri ai gruparii resping constitutia postbelica a Germaniei si cer rasturnarea guvernului.

Ministrul Justitiei Marco Buschmann a descris raidurile drept o „operatiune anti-terorism”, adaugand ca suspectii ar fi putut planifica un atac armat asupra institutiilor statului.

Potrivit procurorilor, 22 de cetateni germani au fost retinuti sub suspiciunea de „apartenenta la o organizatie terorista”.

Alte trei persoane, inclusiv un cetatean rus, sunt suspectate ca sprijina organizatia, au spus acestia.

Publicatia Der Spiegel a scris ca perchezitiile au avut loc inclusiv in cazarma unitatii fortelor speciale germane KSK din orasul Calw, din sud-vest. In trecut, unitatea a fost verificata cu privire la o presupusa implicare in extrema dreapta a unor militari.

Procurorii federali au refuzat sa confirme sau sa infirme perchezitia cazarmii.

Alaturi de arestarile din Germania, procurorii au spus ca o persoana a fost retinuta in orasul austriac Kitzbuehel si alta in orasul italian Perugia.

Procurorii spun ca persoanele arestate au format, anul trecut, o „organizatie terorista cu scopul de a rasturna ordinea de stat existenta in Germania si de a o inlocui cu propria lor forma de stat, care era deja in curs de infiintare”.

Suspectii erau constienti ca scopul lor poate fi atins doar prin mijloace militare si cu forta, au spus procurorii.

Se presupune ca acestia au crezut in „teorii ale conspiratiei provenind de la constand din naratiuni provenind de la asa-zisii cetateni ai Reichului, precum si din ideologia QAnon”, potrivit unei declaratii a procurorilor. Ei au adaugat ca membrii grupului cred, de asemenea, ca Germania este condusa de un asa-numit „stat profund”; afirmatii similare fara temei despre Statele Unite au fost facute de fostul presedinte Donald Trump.

Procurorii i-au identificat pe lideri drept „Heinrich XIII P. R.” si „Ruediger v. P.”, primul fiind un membru cunoscut al unei familii nobile germane, in varsta de 71 de ani, iar al doilea un fost parasutist in varsta de 69 de ani.

Procurorii federali au declarat ca Heinrich XIII P. R., pe care grupul planuia sa-l instaleze ca noul lider al Germaniei, a contactat oficialii rusi cu scopul de a negocia o noua ordine in tara odata ce guvernul german ar fi fost rasturnat. El ar fi fost asistat in acest sens de o rusoaica, Vitalia B.

„Conform investigatiilor curente nu exista insa niciun indiciu ca persoanele contactate au raspuns pozitiv solicitarii sale”, au spus procurorii.

O alta persoana retinuta miercuri de politie a fost identificata de procurori drept Birgit M.-W. Potrivit Der Spiegel, femeia este judecator si fost parlamentar al partidului de extrema dreapta Alternativa pentru Germania.

Partidul, cunoscut sub acronimul sau german AfD, a fost verificat de mai multe ori de serviciile de securitate germane din cauza legaturilor sale cu extremistii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: